Доступність посилання

ТОП новини

Боєприпаси з Індії надходять в Україну, попри протести Росії – Reuters


Президент Росії Володимир Путін зустрічається з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді в Кремлі у Москві в липні цього року
Президент Росії Володимир Путін зустрічається з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді в Кремлі у Москві в липні цього року

Артилерійські снаряди, продані індійськими виробниками зброї, були перенаправлені європейськими замовниками в Україну, і Нью-Делі не втрутився, щоб зупинити торгівлю, незважаючи на протести з боку Москви, пише агентство Reuters із посиланням на 11 індійських і європейських урядовців і чиновників оборонної промисловості, а також аналіз митних даних. Всі ці особи говорили на умовах анонімності, зважаючи на чутливість питання.

Передача боєприпасів для підтримки оборони України від Росії відбувається вже понад рік, стверджують джерела і свідчать дані митниці.

Індійські правила експорту зброї передбачають використання зброї заявленим покупцем, який ризикує припиненням майбутніх продажів у разі несанкціонованих передач. При цьому, як заявили два з опитаних агентством індійських чиновників, Індія не вжила ніяких дій для обмеження поставок до Європи.

Кремль порушував це питання перед Індією щонайменше двічі, в тому числі під час липневої зустрічі між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і його індійським колегою, повідомили троє індійських чиновників.

Міністерства закордонних справ і оборони Росії й Індії повідомлення агентства не коментували. У січні речник МЗС Індії Рандхір Джайсвал заявив, що Індія не відправляла і не продавала Україні артилерійські снаряди.

Два джерела в уряді Індії і два джерела в індійській оборонній промисловості повідомили Reuters, що Делі виробляє лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовуються Україною, причому один чиновник зазначив, що це менше ніж 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом після початку повномасштабної війни.

За повідомленням, серед європейських країн, які надсилають індійські боєприпаси в Україну, є Італія й Чехія, яка очолює ініціативу з постачання Києву артилерійських снарядів з-за меж Європейського союзу.

Міністерства оборони України, Італії й Чехії не відповіли на запити агентства про коментарі.

Читайте також: Моді у Києві: Індія готова зробити свій проактивний внесок у зусилля задля досягнення миру в Україні

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у серпні перебував зі своїм першим візитом в Україні. Під час візиту він заявив, що Індія виступає за досягнення миру в Україні дипломатичним шляхом, водночас із повагою до суверенітету і територіальної цілісності держави.

Як повідомляло напередодні візиту видання Bloomberg, Моді вирішив відвідати Київ, щоб спробувати збалансувати зв’язки з Вашингтоном і Москвою, але виключив роль посередника в припиненні російської війни в Україні.

Однак, за даними журналістів, Індія погодилася передати повідомлення між Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним.

8 і 9 липня премʼєр Індії Моді був із візитом у Росії. За інформацією індійських ЗМІ, він домовився з російським лідером Володимиром Путіним щодо звільнення з російської армії громадян Індії, яких обманом відправили на війну проти України.

Візит Моді до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Зранку 9 липня український лідер заявив, що «це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві у такий день» (маючи на увазі комбіновану ракетну атаку 8 липня, ціллю якої, зокрема, стала дитяча лікарня «Охматдит»).

Індія, попри дедалі тісніші відносини з Вашингтоном, відмовилася приєднатися до санкцій Заходу проти Москви, натомість співпрацює з Росією як дешевшим джерелом нафти.

Форум

XS
SM
MD
LG