Доступність посилання

ТОП новини

Головний дипломат ЄС закликав Грузію скасувати закон, що обмежує права ЛГБТ


Грузинські релігійні протестувальники беруть участь у мітингу проти ЛГБТ у центрі Тбілісі у 2022 році
Грузинські релігійні протестувальники беруть участь у мітингу проти ЛГБТ у центрі Тбілісі у 2022 році

Голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель закликав Грузію скасувати ухвалене напередодні законодавство, яке обмежує права ЛГБТ і дозволяє забороняти культурні заходи, такі як «Марші гідності».

Так званий законопроєкт про сімейні цінності був внесений до парламенту владною партією «Грузинська мрія» й ухвалений у третьому, остаточному читанні 17 вересня. Члени опозиції бойкотували голосування, а протестувальники мітингували проти нього біля парламенту, підкреслюючи різку поляризацію політичного ландшафту в країні напередодні виборів, запланованих на жовтень.

«Парламент Грузії схвалив закони про «сімейні цінності й захист неповнолітніх», які підірвуть фундаментальні права людей і посилять дискримінацію і стигматизацію», – написав Жозеп Боррель, високий представник ЄС із закордонних справ у дописі на X 18 вересня.

«Закликаю Грузію відкликати цей закон, що ще більше збиває країну з шляху до ЄС», – додав він.

Пакет законодавчих змін під назвою «Про сімейні цінності й захист неповнолітніх» вносить зміни до 18 чинних законів, зокрема щодо свободи слова і вираження поглядів, а також мовлення.

Закон набуде чинності після підписання президентом і публікації на сайті «Законодавчого вісника Грузії». Поки що президентка Саломе Зурабішвілі не оголошувала, чи накладе вона вето на пакет законопроєктів.

Згідно із законодавством, у Грузії заборонять ЛГБТ-персонам одружуватися й усиновлювати дітей, робити операції в рамках трансгендерного переходу і змінювати гендерний маркер у документах, а також розповідати про ЛГБТ+ у школах і ЗМІ. Крім того, депутати заборонили збори квір-тематики, у тому числі популярні «Марші гідності» й фестивалі, які останніми роками зазнавали нападів гомофобів.

У разі, якщо президента Саломе Зурабішвілі накладе на законопроєкти вето, владна «Грузинська мрія» має достатньо голосів, щоб його подолати. Вибори нового скликання парламенту відбудуться у Грузії 26 жовтня. Судячи з опитувань, знову лідирує «Грузинська мрія».

Форум

XS
SM
MD
LG