Доступність посилання

ТОП новини

Іванішвілі очолив список «Грузинської мрії» на майбутніх виборах до парламенту


Іванішвілі, який був прем’єр-міністром у 2012-2013 роках, з грудня є почесним головою партії «Грузинська мрія»
Іванішвілі, який був прем’єр-міністром у 2012-2013 роках, з грудня є почесним головою партії «Грузинська мрія»

Владна партія Грузії «Грузинська мрія» 10 вересня обрала Бідзіну Іванішвілі, мільярдера і колишнього прем’єр-міністра, своїм головним кандидатом на парламентських виборах 26 жовтня.

Прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе, близький соратник Іванішвілі, став другим номером передвиборчого списку, а Іраклій Гарібашвілі, голова партії і колишній прем’єр-міністр, – третім.

Першу двадцятку передвиборчого списку «Грузинської мрії» оголосив прем’єр-міністр країни Іраклій Кобахідзе. До списку увійшли також чинні депутати, олімпійські чемпіони, члени партії «Сила народу», яка формально відкололася від «Мрії», а також нові обличчя партії.

Іванішвілі, який був прем’єр-міністром у 2012-2013 роках, з грудня є почесним головою партії «Грузинська мрія». Він зіграв важливу роль у політичній кризі навколо грузинського закону про «іноземних агентів», ухвалення якого уряд проштовхнув раніше цього року, незважаючи на масштабні протести.

У своїй промові в квітні Іванішвілі критикував Захід, заявивши, що закон про «іноземних агентів» необхідний для захисту суверенітету його країни від спроб «партії глобальної війни» втягнути Грузію в конфронтацію з Росією.

США й інші західні країни висловили стурбованість законом, який вимагає від організацій, що отримують понад 20 відсотків свого фінансування з-за кордону, реєструватися як «агенти іноземного впливу».

Десятки тисяч грузинів вийшли на демонстрації проти законопроєкту, незважаючи на те, що влада розганяла протестувальників.

Більшість протестувальників називали законопроєкт «російським законом» через його схожість із законодавством у Росії, яке сприяло жорсткому тиску на незалежні ЗМІ й інакомислення.

Євросоюз відреагував на ухвалення закону призупиненням переговорів про вступ Грузії до ЄС, а США вирішили розпочати «всебічний перегляд» відносин із Грузією.

Минулого місяця президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підписала указ про оголошення 26 жовтня днем парламентських виборів, назвавши їх вибором між «рабством Росії і співпрацею з Європою».

Опитування показують, що «Грузинська мрія» залишається єдиною найпопулярнішою партією в країні перед жовтневими виборами.

Форум

XS
SM
MD
LG