Доступність посилання

ТОП новини

«Ні – диктату Кремля». У Грузії протестують після слів Іванішвілі про намір вибачитися перед осетинами за війну 2008 року


Як повідомляє телеканал «Настоящее время», демонстрації пройшли у Тбілісі перед будинком парламенту, а також у Кутаїсі
Як повідомляє телеканал «Настоящее время», демонстрації пройшли у Тбілісі перед будинком парламенту, а також у Кутаїсі

У грузинських містах відбулися акції протесту під гаслом «Ні – диктату Кремля» після заяв засновника партії «Грузинська мрія» Бідзіни Іванішвілі, який звинуватив грузинську сторону в розв’язанні російсько-грузинської війни 2008 року і пообіцяв вибачитися за це перед «осетинськими братами і сестрами».

Як повідомляє телеканал «Настоящее время», демонстрації пройшли у Тбілісі перед будинком парламенту, а також у Кутаїсі. Один із учасників акції лідер молодіжного руху «Дапіоні» Звіад Цкетладзе заявив, що грузинський народ змушують вибачатися за «війну, яку почали не ми».

«Наш колабораціоніст-олігарх плюнув у душу нашим загиблим героям, які боролися за суверенітет і територіальну цілісність Грузії, і в той же час образив живих ветеранів, живих героїв, які ризикували своїм здоров«ям, життям і всім заради Батьківщини. Для нас було неможливо залишатися вдома і не відреагувати на це, не почати протест із цього приводу. Вкрай важливо, щоб усі вийшли. Це не буде протест якоїсь конкретної групи, це протест гідного суспільства, гідної нації», – цитує його «Ехо Кавказу».

Один із лідерів коаліції «Сильна Грузія» Леван Цуцкірідзе заявив: «Я не знаю жодного справжнього громадянина, який почув (заяву Іванішвілі) і захотів йому аплодувати. Я прийшов сюди як розгніваний громадянин. Я прийшов за солідарністю. У Грузії має бути уряд, який служитиме інтересам народу, а чи не інтересам Росії».

У ході передвиборчого мітингу в місті Горі 14 вересня Іванішвілі заявив, що Грузія знайде у собі сили вибачитися за війну 2008 року перед Південною Осетією. За його словами, це відбудеться після перемоги владної партії «Грузинська мрія» на парламентських виборах у жовтні. Владна партія Грузії «Грузинська мрія» 10 вересня обрала Бідзіну Іванішвілі, мільярдера і колишнього прем’єр-міністра, першим номером свого списку на парламентських виборах 26 жовтня.

У серпні 2008 року почалася війна між Росією і Грузією. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника. П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила домівок тисячі людей. Цю війну назвали першою європейською війною 21-го століття.

Після війни у 2008 році Росія визнала «незалежність» сепаратистських регіонів Грузії Абхазії і Південної Осетії. В обох регіонах є російські війська і бази.

Крім Росії, рішення Сухумі й Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії.

Читайте також: Серпнева війна 2008 року. Грузинські бійці в Україні ведуть і власну війну з Росією

Форум

XS
SM
MD
LG