Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії владна партія вдруге розпочинає процедуру імпічменту президентки Зурабішвілі


Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі

Владна партія «Грузинська мрія» вдруге розпочинає процедуру імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі, повідомив речник парламенту Грузії Шалва Папуашвілі. Його слова наводить проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Як і минулого разу, причиною імпічменту стали поїздки президентки за кордон без схвалення уряду. У владній партії вважають, що вона порушила Конституцію, де йдеться, що президент може здійснювати представницькі функції в зовнішній політиці лише за згодою уряду.

Папуашвілі заявив, що якщо Конституційний суд установить, що Зурабішвілі порушила закон, то усуне її з посади вже новий парламент. У нинішньому парламенті «Грузинська мрія» не має необхідної кількості голосів для завершення процедури.

Рішення про імпічмент мають підтримати щонайменше 100 депутатів парламенту (не менше як дві третини від повного складу парламенту) зі 150. До парламентської більшості входять 84 депутати, а до парламентської опозиції – 56. Минулого разу імпічмент не відбувся, оскільки за це проголосували лише 86 депутатів парламенту.

«Ехо Кавказу» нагадує, що повноваження Зурабішвілі закінчуються після парламентських виборів, які відбудуться 26 жовтня 2024 року. Згідно з Конституцією, вибори президента проводяться протягом 45 днів після проведення першого засідання новообраного парламенту.

Саломе Зурабішвілі стала президенткою Грузії в грудні 2018 року. Вона народилася у Франції в родині грузинських політичних емігрантів і близько 30 років працювала дипломаткою у МЗС Франції. До Грузії вона приїхала 2003 року: спочатку послом Франції, а в березні 2004 року Зурабішвілі стала міністеркою закордонних справ Грузії в уряді Саакашвілі. Тоді вона отримала грузинське громадянство, зберігши французький паспорт. У 2013 році це не дало можливості взяти участь у президентських виборах: ЦВК відмовила їй у реєстрації. У 2018 році Зурабішвілі відмовилася від французького громадянства до реєстрації кандидаткою в президенти.

У жовтні 2005 року Зурабішвілі була відсторонена від посади міністра і перейшла в опозицію Саакашвілі. 2018 року вона формально йшла на вибори як незалежна кандидатка. Однак її, як і на парламентських виборах 2015 року, прямо підтримувала владна партія «Грузинська мрія». Але в березні 2023 року Зурабішвілі підтримала протестувальників проти закону про «іноземних агентів», який просувала влада. Вона ветувала цей закон, але його підписав речник парламенту Шалва Папуашвілі. Зурабішвілі не стала підписувати і закон про заборону так званої «ЛГБТ-пропаганди», але його підписав Папуашвілі.

Форум

XS
SM
MD
LG