Доступність посилання

ТОП новини

Влада Грузії внесла до списку «іноагентів» українську організацію «Світанок»


Перщі п'ять організацій, визнаних у Грузії «іноагентами»
Перщі п'ять організацій, визнаних у Грузії «іноагентами»

У грузинському реєстрі так званих «іноагентів» 1 жовтня з’явилися перші організації, серед яких «Молодіжна організація українців Грузії – Світанок». Також у списку фігурують «Кутаїський Дім Молоді», «Союз християн», «Єврейський культурно-просвітницький фонд», «Профспілка фермерів і сільськогосподарських працівників Грузії» та інші неурядові організації, вказує «Ехо Кавказу».

На сайті поки що опубліковані лише назви дев’яти організацій та дата подання заяви, фінансових декларацій немає.

Закон «Про прозорість іноземного впливу» зобов’язує ЗМІ та некомерційні організації в Грузії, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як таких, що «просувають інтереси іноземної сили». Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ЗМІ та організацій, які працюють переважно із західними фондами. Багато хто з них відмовився вступати до реєстру на знак протесту.

Проти законопроєкту, який критики називають аналогом російського закону про «іноагентів», виступала опозиція, у країні кілька місяців відбувалися багатотисячні акції протесту, президенка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала документ. Ініціатор законопроєкту, владна партія «Грузинська мрія», вето подолала. Закон набрав чинності в червні 2024 року.

Країни ЄС і США закликали грузинську владу не ухвалювати законопроєкт. Після ухвалення документа Євросоюз зупинив процес інтеграції Грузії, а США запровадили санкції проти «відповідальних за підрив демократії» в цій країні.

Автори законопроєкту наполягають, що документ потрібний для підвищення прозорості в некомерційному секторі та не містить репресивних заходів. Вони стверджують, що запозичили норми американського, а не російського законодавства.

Опозиція вважає, що законопроєкт узаконить репресії проти громадянського суспільства, призведе до розвороту Грузії від Заходу та поглинання її Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG