Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко помилував ще 30 політв’язнів


 Олександр Лукашенко (п) і його син Микола, фото ілюстративне
Олександр Лукашенко (п) і його син Микола, фото ілюстративне

Олександр Лукашенко підписав указ про помилування 30 політв’язнів, повідомила його пресслужба 4 вересня. У пості йдеться, що їх було засуджено за «злочини протестної спрямованості». Серед помилуваних семеро жінок та 23 чоловіки. Більшість із них – батьки неповнолітніх та малолітніх дітей.

«Усіма цими особами дотримано обов’язкових умов помилування – вони подали клопотання про помилування, визнали провину, щиро покаялися», – повідомляє пресслужба.

Це третє помилування політв’язнів у Білорусі за 2024 рік. На початку липня за законом «Про амністію у зв’язку з 80-річчям звільнення Білорусі від німецько-фашистських загарбників» було звільнено щонайменше 18 політв’язнів.

Серед тих, хто тоді вийшов на волю – чотири жінки та 14 чоловіків, у тому числі засуджений на 10 років позбавлення волі голова опозиційної партії «Білоруський народний фронт» Григорій Костусєв, хворий на онкологію. За інформацією правозахисного центру «Вясна», частину з них відпустили за амністією, частину – помилували.

Другий указ Лукашенко підписав у середині серпня. Тоді було помиловано 30 людей, також засуджених за «злочини протестної спрямованості». Серед звільнених – 14 жінок та 16 чоловіків, у тому числі люди пенсійного віку і ті, які мають серйозні захворювання.

Форум

XS
SM
MD
LG