Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Білорусі заявили, що не отримували звернення від Києва щодо відведення військ на кордоні


У МЗС України повідомили, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки на кордоні з Україною
У МЗС України повідомили, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки на кордоні з Україною

У Міністерстві закордонних справ Білорусі повідомили, що не отримували «офіційних звернень» від Києва з вимогою відвести війська від українсько-білоруського кордону.

Про це заявив речник МЗС Анатолій Глаз, повідомляє 26 серпня Державне білоруське інформаційне агентство БелТА.

«Офіційно такі звернення від української сторони в жодному вигляді до нас не надходили. Ми лише бачили це повідомлення на просторах інтернету. Знаєте, там вистачає всякого. Тож ми самі були б вдячні, якби хто-небудь зміг нам розʼяснити логіку подібних заяв. Як на нашу думку, вельми хитромудру», – сказав прессекретар.

Представник МЗС також повторив тезу про те, що «України запускає через територію Білорусі бойові дрони» і про «постійні провокації на кордоні».

25 серпня у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що за даними розвідувальних органів України, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою.

У МЗС зазначили, що війська Білорусі зафіксовані в Гомельській області поблизу північних кордонів України. Також помічена присутність найманців колишньої ПВК «Вагнер».

У відомстві зазначили, що у разі порушення державного кордону з боку Білорусі, Україна «вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого Статутом ООН права на самооборону», а всі скупчення військ, військові обʼєкти і шляхи постачання на території Білорусі «будуть законними цілями для Збройних сил України».

18 серпня Олександр Лукашенко заявив, що білоруські військові перекинули до кордону з Україною майже третину армії. На такий крок довелося піти, бо Київ не лише «тримає поблизу кордонів із Білоруссю понад 120 тисяч військових», а й перекинув додаткові сили, заявив Лукашенко в інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія-1».

Міністерство оборони Білорусі заявило 11 серпня, що начебто «відправляє додаткову військову техніку до прикордонних з Україною районів». Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко назвав заяву Міноборони Білорусі щодо «посилення» кордону з Україною «нагнітанням, щоб продовжувати підігрувати Росії».

Олександр Лукашенко підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, жертвами чого стали десятки тисяч мирних українців.

Форум

XS
SM
MD
LG