Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі з колонії випустили дружину журналіста Радіо Свобода Ігоря Лосіка та ще чотирьох жінок


Дар’я та Ігор Лосіки, архівне фото
Дар’я та Ігор Лосіки, архівне фото

З жіночої колонії №4 у Гомелі згідно із законом «Про амністію у зв’язку з 80-річчям звільнення Білорусі від німецько-фашистських загарбників» звільнили п’ятьох жінок-політв’язнів, у тому числі засуджену на два роки у справі про сприяння екстремістській діяльності Дар’ю Лосік. Про це повідомляє правозахисний проєкт «Гомельська Вясна».

За даними правозахисників, окрім Дар’ї Лосік, з колонії звільнилися Світлана Лупач, Поліна Половинко, Тамара Острейко та Катерина Маденкова.

Усіх п’ятьох політв’язнів, як уточнює проєкт, звільнили ще 3 липня, але відомо про це стало лише зараз.

Дар’я Лосік – дружина білоруського блогера Ігоря Лосіка, якого засудили до 15 років колонії посиленого режиму в грудні 2021 року.

Після вироку чоловікові Дар’я звернулася до фактичного правителя Білорусі Олександра Лукашенка, звинувативши його у боягузтві. У жовтні 2022 року її затримали, а в січні 2023 року засудили до двох років колонії за звинуваченням у сприянні екстремістській діяльності – за те, що вона дала інтерв’ю телеканалу «Белсат», визнаного «екстремістським формуванням».

2 липня Лукашенко заявив, що незабаром планує випустити на волю кілька тяжкохворих політв’язнів, насамперед із онкологічними захворюваннями.

Після цього на волю, як зазначав правозахисний проєкт «Вясна», вийшли не менш як 18 політв’язнів. Серед них – засуджений на 10 років позбавлення волі голова опозиційної партії «Білоруський народний фронт» Григорій Костусєв, який має онкологічний діагноз.

Попередня амністія відбулася в Білорусі восени 2022 року. Тоді вона не стосувалася політв’язнів. У країні їх, лише за даними «Вясни», понад 1400. Близько сотні з них перебувають у гуманітарному списку: їм необхідне негайне звільнення за станом здоров’я, віком чи іншими причинами.

Форум

XS
SM
MD
LG