Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували дії Білорусі на кордоні з Україною – Лукашенку не вигідне вторгнення


ISW оцінює, що ймовірне вторгнення Білорусі могло б послабити режим Лукашенка.
ISW оцінює, що ймовірне вторгнення Білорусі могло б послабити режим Лукашенка.

Білорусь, ймовірно, хоче відволікти українські сили, а вторгнення білоруських сил в Україну є малоймовірним, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшого фронту, оскільки, за оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед Олександром Лукашенком», – йдеться у звіті.

ISW оцінює, що ймовірне вторгнення Білорусі могло б послабити режим Лукашенка. Аналітики нагадують, що наближаються президентські вибори в Білорусі, які відбудуться в лютому 2025 року, і Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над громадськими настроями, а також мати доступ до своїх військових, щоб придушити будь-які протести навколо виборів, як він це зробив наприкінці 2020 року.

«Втрата спроможності серед білоруських військових, яка може виникнути в результаті бойових дій в Україні, знизить здатність Лукашенка придушувати майбутні протести. Лукашенко, ймовірно, також прагне уникнути втягнення у війну Росії з Україною, щоб уникнути внутрішніх політичних витрат. Можлива білоруська мобілізація, яка передбачає втрати на полі бою, подальша міжнародна ізоляція Білорусі та негативні економічні наслідки, ймовірно, посилять суспільне невдоволення та зведуть нанівець зусилля Лукашенка відновити стабільність свого режиму з 2020 року», – йдеться у звіті.

В ISW нагадують, що раніше спостерігали, як Білорусь розгортає особовий склад на українському кордоні наприкінці 2022 року та на початку 2023 року подібно до нинішнього розгортання, і оцінювали, що ці зусилля слугували насамперед для розтягування українських сил та зриву їхніх операцій, таким чином підтримуючи операції Росії.

Тому аналітики припускають, що Білорусь знову проводить так діє, щоб зафіксувати обмежені сили України біля кордону з Білоруссю на підтримку плану російської кампанії, яка має на меті розтягнути українські сили.

Читайте також: У МЗС Білорусі заявили, що не отримували звернення від Києва щодо відведення військ на кордоні

25 серпня у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що за даними розвідувальних органів України, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою.

У МЗС зазначили, що війська Білорусі зафіксовані в Гомельській області поблизу північних кордонів України. Також помічена присутність найманців колишньої ПВК «Вагнер».

Натомість у Держприкордонслужби заявили, що га білоруському кордоні України ситуація залишається «незмінною». Українські прикордонники не спостерігають переміщення військової техніки чи особового складу в безпосередній близькості до прикордонної смуги.

18 серпня Олександр Лукашенко заявив, що білоруські військові перекинули до кордону з Україною майже третину армії. На такий крок довелося піти, бо Київ не лише «тримає поблизу кордонів із Білоруссю понад 120 тисяч військових», а й перекинув додаткові сили.

Олександр Лукашенко підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, жертвами чого стали десятки тисяч мирних українців.

Форум

XS
SM
MD
LG