Доступність посилання

ТОП новини

Після заяв Лукашенка посольство Білорусі в Єревані закидали яйцями та помідорами



Протести відбулися через день після того, як Лукашенко різко розкритикував нинішню дипломатичну дружність Вірменії із західними країнами
Протести відбулися через день після того, як Лукашенко різко розкритикував нинішню дипломатичну дружність Вірменії із західними країнами

Протестувальники в Єревані закидали білоруське посольство яйцями та іншими продуктами та вимагали розірвати дипломатичні відносини з Мінськом через заяви Олександра Лукашенка.

Протести 21 серпня відбулися через день після того, як Лукашенко в інтерв’ю російському державному телебаченню різко розкритикував нинішню дипломатичну дружність Вірменії із західними країнами на тлі напружених відносин між Єреваном і Москвою.

«Кому потрібні вірмени? Нікому. Нехай розвивають свою економіку і спираються на власні ресурси. Що таке Франція? Хто такий [президент Франції Еммануель] Макрон? Завтра, коли Макрона не буде, про вірменів усі забудуть», – сказав Лукашенко в інтерв'ю.

Мітинг під білоруським посольством 21 серпня організувала прозахідна партія «За республіку». Серед протестувальників був лідер партії Арман Бабаджанян.

Партійну петицію з вимогою вислати посла Білорусі та розірвати зв’язки з Мінськом також підписали дві інші політичні партії «Республіка» та «Європейська партія». Петицію також підписали три прозахідні неурядові організації.

Раніше в травні прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що дві країни-члени очолюваної Росією Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) допомогли Азербайджану підготуватися до війни в Нагірному Карабасі 2020 року. Припускають, що Пашинян мав на увазі Росію та Білорусь.

Читайте також: ЄС схвалив початок переговорів із Вірменією про безвізовий режим, пропонує військову допомогу

Російсько-вірменські відносини значно погіршилися після того, як у вересні минулого року Азербайджану вдалося відновити контроль над Нагірним Карабахом, який протягом трьох десятиліть перебував під етичним контролем вірмен.

Єреван прагне тісніших зв’язків із Заходом, звинувачуючи Москву в недотриманні своїх зобов’язань щодо безпеки перед Вірменією.

Пашинян неодноразово погрожував вивести свою країну з ОДКБ, що спонукало міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова звинуватити адміністрацію Пашиняна в тому, що вона «веде до краху російсько-вірменських відносин» за вказівкою Заходу.

Форум

XS
SM
MD
LG