Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Білорусь на кордоні з Україною зосередила війська та озброєння


Стіна на кордоні України та Білорусі
Стіна на кордоні України та Білорусі

За даними розвідувальних органів України, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

У МЗС зазначили, що війська Білорусі зафіксовані в Гомельській області поблизу північних кордонів України. Також помічена присутність найманців колишньої ПВК «Вагнер».

Вказано, що проведення навчань в прикордонній смузі та безпосередній близькості до об’єкту атомної енергетики, Чорнобильської АЕС, створює загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

«Закликаємо посадових осіб Республіки Білорусь не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили – припинити недружні дії та відвести війська від державного кордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню», – наголосили у МЗС.

У відомстві зазначили, що у разі порушення державного кордону з боку Білорусі, Україна «вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого Статутом ООН права на самооборону», а всі скупчення військ, військові обʼєкти і шляхи постачання на території Білорусі «будуть законними цілями для Збройних сил України».

18 серпня Олександр Лукашенко заявив, що білоруські військові перекинули до кордону з Україною майже третину армії. На такий крок довелося піти, бо Київ не лише «тримає поблизу кордонів із Білоруссю понад 120 тисяч військових», а й перекинув додаткові сили, заявив Лукашенко в інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія-1».

Коментуючи операцію ЗСУ в Курській області РФ, Лукашенко заявив, що Україна йде на підвищення ставок. Це, на його думку, є неправильним. При цьому Лукашенко каже, що Москві та Києву слід розпочати переговори.

Міністерство оборони Білорусі заявило 11 серпня, що начебто «відправляє додаткову військову техніку до прикордонних з Україною районів». Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко назвав заяву Міноборони Білорусі щодо «посилення» кордону з Україною «нагнітанням, щоб продовжувати підігрувати Росії».

Олександр Лукашенко підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, жертвами чого стали десятки тисяч мирних українців.

Форум

XS
SM
MD
LG