Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко заявив про направлення до кордону з Україною третини білоруської армії. У ДПСУ відреагували


Ця заява Олександра Лукашенка пролунала на тлі операції ЗСУ у Курській області РФ
Ця заява Олександра Лукашенка пролунала на тлі операції ЗСУ у Курській області РФ

Олександр Лукашенко заявив, що білоруські військові перекинули до кордону з Україною майже третину армії. На такий крок довелося піти, бо Київ не лише «тримає поблизу кордонів із Білоруссю понад 120 тисяч військових», а й перекинув додаткові сили, повідомив Лукашенко в інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія-1».

За його словами, Київ направив додаткові підрозділи до кордону через побоювання, що білоруські сили разом з російськими можуть атакувати Україну з боку Гомеля. Пізніше і Київ, і Мінськ відвели свої сили, «яких було понад 120 тисяч». По обидва боки кордону залишилися ті підрозділи, які були переміщені туди на початку війни Росії проти України.

Коментуючи операцію ЗСУ у Курській області РФ, Лукашенко заявив, що Україна йде на підвищення ставок. Це, на його думку, є неправильним.

При цьому Лукашенко каже, що Москві та Києву слід розпочати переговори.

Натомість Державна прикордонна служба України не фіксує збільшення білоруських сил біля кордону з Україною.

«Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь – без змін. Як бачимо, риторика Лукашенка також не змінюється, постійно нагнітаючи ситуацію з регулярною періодичністю на догоду країні-терористці. Ми не спостерігаємо зараз збільшення техніки чи особового складу білоруських підрозділів біля нашого кордону», – сказав речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі виданню «Українська правда».

Міністерство оборони Білорусі заявило 11 серпня, що начебто «відправляє додаткову військову техніку до прикордонних з Україною районів». Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко назвав заяву Міноборони Білорусі щодо «посилення» кордону з Україною «нагнітанням, щоб продовжувати підігрувати Росії». Демченко зазначив, що «Білорусь неодноразово висувала на адресу України звинувачення у недружніх діях».

Олександр Лукашенко підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, жертвами чого стали десятки тисяч мирних українців.

Форум

XS
SM
MD
LG