Доступність посилання

ТОП новини

«Умиротворення агресора» призведе до «завоювання України і концтаборів». Енн Епплбаум звернулася до німців


Енн Епплбаум, лавреатка Пулітцерівської премії, журналістка та дослідниця авторитарних режимів
Енн Епплбаум, лавреатка Пулітцерівської премії, журналістка та дослідниця авторитарних режимів

Підтримати Україну зброєю і усіма іншими способами закликала Німеччину лавреатка Пулітцерівської премії, журналістка та дослідниця авторитарних режимів, Енн Епплбаум під час отримання престижної Премії миру німецької книготоргівлі. Вон нагадала про особливу відповідальність німців та контабори. Деталі передає Голос Америки.

«Дехто навіть закликає до миру, урочисто посилаючись на «уроки німецької історії», сказала Енн Епплбаум. Оскільки я сьогодні тут, приймаючи премію миру, то здається, це слушний момент, щоб зазначити: фраза «я хочу миру» не завжди є моральним аргументом»

Пацифізм у цій ситуації означатиме, що ми повинні погодитися на завоювання України, на будівництво концтаборів в Україні
Епплбаум

«Якщо є хоча б невеликий шанс, що військова поразка може допомогти покласти край цьому жахливому культу насильства в Росії, як колись військова поразка поклала край культу насильства в Німеччині, ми повинні цим скористатися», звернулася дослідниця авторитарних режимів Енн Епплбаум до аудиторії у німецькому Франкфурті-на- Майні.

Як пишуть оглядачі, у Німеччині багато хто сумнівається щодо постачання зброї Україні, тому що підтримують ідею пацифізму після німецької агресії Гітлера в час II Світової війни. Мовляв, вони хвилюються, що озброєння України може спричинити поширення війни за межі українських кордонів на решту Європи.

Енн Епплбаум у студії Радіо Свобода. Київ, 20 листопада 2017 року
Енн Епплбаум у студії Радіо Свобода. Київ, 20 листопада 2017 року

На тлі цього, Енн Епплбаум застерегла, що доведення пацифізму до його логічного завершення у тій ситуації, яка склалася у Європі внаслідок розв'язання путінською Росією повномасштабної війни проти України, «означатиме, що ми повинні погодитися на завоювання України, на культурне знищення України, на будівництво концтаборів в Україні, на викрадення дітей в Україні».

Вона закликала німців не бути пацифістами людьми, які засуджують війни або конфлікти у будь-якій формі.

В’язні Аушвіц-Біркенау після звільнення табору бійцями Першого українського фронту. Кінець січня 1945 року
В’язні Аушвіц-Біркенау після звільнення табору бійцями Першого українського фронту. Кінець січня 1945 року
Пацифізм на тлі агресії диктатури може просто означати умиротворення та прийняття цієї диктатури
Епплбаум

«Навпаки, ми вже майже впродовж століття знаємо, що вимога пацифізму перед обличчям агресивної диктатури, яка прогресує, може просто означати умиротворення та прийняття цієї диктатури», наголосила дослідниця.

За її словами, «справжній урок» з історії Німеччини повинен полягати в тому, що німці «мають особливу відповідальність відстоювати свободу і йти на ризик, роблячи це».

Як повідомило німецьке інформаційне агентство dpa, заяви Епплбаум щодо підтримки України зброєю викликали деяку критику у Німеччині, зокрема, від Карін Шмідт-Фрідеріхс, голови Асоціації видавців і книготорговців Німеччини, яка присуджує премію.

Однак, промова Енн Епплбаумпід під час вручення їй премії викликала бурхливі аплодисменти, повідомляє агенція.

  • Урочистості з Енн Епплбаум пройшли у церкві Святого Павла у Франкфурті - місце, де, як вважається, зародилась німецька парламентська демократія. На події Епплбаум супроводжував її чоловік міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
  • Премією миру німецької книготоргівлі нагороджують людей, які зробили внесок у втілення ідеї миру в реальність через літературу, науку чи мистецтво. Її присуджують з 1950 року, зараз вона становить 25 тисяч євро. Торік цю нагороду отримав британсько-індійський письменник Салман Рушді за його наполегливу літературну діяльність, попри десятиліття погроз і насильства проти нього.
  • Енн Епплбаум пише для журналу The Atlantic. Вона також є авторкою книжки книг про тоталітаризм у Східній Європі, зокрема «Червоний голод», «ГУЛАГ», «Залізна завіса». У 2004 році у США її нагородили Пулітцерівською премією. У 2024 році вийшла її книга англійською мовою «Автократія. Диктатори, які хочуть керувати світом».
  • 21 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що «Німеччина друга країна за підтримкою. Я всі речі говорю так, як я їх бачу, а не так, як вигідно комусь. Але те, що німецька сторона має скепсис щодо нашого вступу в НАТО – це факт»

Форум

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG