Доступність посилання

ТОП новини

«Кілька країн мають стриману позицію, будемо з цим працювати» – Зеленський про перспективи України в НАТО


За його словами, Київ вважає, що в цілому сьогодні ситуація щодо України в НАТО залежить від Сполучених Штатів.
За його словами, Київ вважає, що в цілому сьогодні ситуація щодо України в НАТО залежить від Сполучених Штатів.

Президент України Володимир Зеленський заявив про консенсус більшості країн НАТО і стриману позицію кількох країн. Про це він сказав 21 жовтня під час зустрічі з журналістами.

«Можу сказати, що ми бачимо в цілому. Ми бачимо сьогодні консенсус більшості країн Альянсу і стриману позицію кількох країн. Будемо з цим працювати. Ми бачимо сьогодні впевненість у Франції, підтримку Франції. Ми розуміємо, що нас будуть підтримувати британці і вважаємо, що будуть підтримувати італійці», – розповів він щодо ситуації з США і запрошенням у НАТО.

За його словами, щодо реакції Німеччини, то Київ вважає, що в цілому сьогодні ситуація залежить від Сполучених Штатів.

«Вважаємо, що у них йде консолідація їх думок щодо НАТО і це має вплив ще на, наприклад, Угорщину і Словаччину…Щодо Німеччини — побачимо. На мою думку, нам всім доведеться багато працювати з німецькою стороною. Але все ж таки Сполучені Штати будуть мати на це вплив», – сказав Зеленський.

Читайте також: США більше не мають заперечень щодо запрошення України до НАТО – ЗМІ

Він ще раз повторив, що німецька сторона має скепсис щодо вступу України в НАТО, але вважає, що їхня оцінка більш м'яка, ніж вона була раніше.

Зеленський зазначив, що яким би шлях України до НАТО не був, юридично ніхто визнавати окуповані території територіями інших держав не буде.

«Чому я наголошую на запрошенні? Тому що воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах. І це для мене принципова річ: отримати запрошення під час війни. Це не просто запрошення, а запрошення, поки війна ще не закінчилась. А вже який вступ, як він буде відбуватись, скільки – це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати», – сказав він, відповідаючи на запитання щодо ймовірності розмови про частковий вступ до НАТО без окупованих територій.

Минулого тижня під час інтерв’ю українським журналістам Володимир Зеленський заявив, що Україна в питанні вступу до НАТО із США вже стала ближчою, але у Німеччини залишається скепсис.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. Першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Перед цим Зеленський представив цей план у Британії, Франції, Німеччині та Італії, а у вересні – США.

Форум

XS
SM
MD
LG