Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль намагається «послабити» «Хезболлу» як політичну та економічну силу


Бійці «Хезболли» на церемонії прощання із убитими Ізраїлем лідерами руху. Бейрут, Ліван. 25 вересня 2024 року
Бійці «Хезболли» на церемонії прощання із убитими Ізраїлем лідерами руху. Бейрут, Ліван. 25 вересня 2024 року
Кіан Шаріфі

Військова операція Ізраїлю у Лівані та повітряні бомбардування були спрямовані проти керівництва і військового потенціалу «Хезболли». Тепер Ізраїль розширив свої цілі і завдав ударів по цивільній інфраструктурі, в тому числі по банках, пов'язаних із «Хезболлою» – збройним угрупованням і політичною партією, яка контролює більшу частину південного Лівану. Яка мета таких дій Ізраїлю і до чого вони можуть призвести?

Експерти кажуть, що метою Ізраїлю є підірвати вплив «Хезболли» не лише як військової, але й як політичної та економічної сили в Лівані.

«Хезболла» визнана у США терористичною організацією. ЄС вніс до чорного списку лише її військове відділення

Ізраїль хоче послабити «Хезболлу» політично і фінансово
Еран Еціон

«Окрім знищення військового потенціалу, зменшення чисельності військ та озброєння, Ізраїль, безумовно, намагається послабити «Хезболлу» політично, соціально і фінансово», – каже Еран Еціон, колишній ізраїльський дипломат і екс-заступник голови Ради національної безпеки Ізраїлю.

21 жовтня ізраїльська авіація завдала ударів по філіях Асоціації Аль-Кард Аль-Хасан (AQAH), яка пов'язана з «Хезболлою».

Банк пропонує фінансові послуги цивільному населенню в районах, де «Хезболла» має сильну підтримку. Але Ізраїль і США звинувачують його в тому, що він служить прикриттям для фінансування військової діяльності угруповання.

Наслідки ізраїльських авіаударів по кількох філіях «Аль-Кард аль-Хассан
Наслідки ізраїльських авіаударів по кількох філіях «Аль-Кард аль-Хассан

Ізраїльські удари по філіях AQAH «означають розширення типів цілей, які Ізраїль вражає, – каже Еціон. Але це не означає, що Ізраїль намагається повністю ліквідувати «Хезболлу», вважає він.

Хезболла є домінуючою політичною силою в Лівані
Хілтерманн

Експерти кажуть, що знищення «Хезболли» не є метою Ізраїлю, зокрема тому, що це нереальна мета. Натомість, за їхніми словами, Ізраїль намагається послабити її військовий потенціал і політичну базу.

«Хезболла є домінуючою політичною силою в Лівані, і якщо її значно послабити у військовому плані, це також зменшить її політичну силу», – каже Йост Хілтерманн, директор програми Близького Сходу і Північної Африки в Міжнародній кризовій групі, що базується в Бельгії.

Політична система Лівану дуже складана. Там президент – християнин, прем'єр-міністр – мусульманин-суніт, а спікер парламенту – мусульманин-шиїт.

«Хезболла», чия сила базується на шиїтах, має своїх представників на міністерському та парламентському рівнях. Її союз з нешиїтськими партіями також надає їй додаткового політичного впливу.

Хільтерманн поставив під сумнів здатність Ізраїлю здійснити політичні зміни в Лівані. За його словами, підтримувана Іраном «Хезболла» потужніша навіть за ліванську армію, а менші політичні угруповання Лівану не мають ані військової сили, ані політичного впливу, щоб повністю її витіснити.

Після вторгнення до Лівану в 1982 році Ізраїль намагався, але не зміг змінити політичну ситуацію в Лівані, привівши до влади проізраїльську християнську партію.

«Існує визнання того, що можливості Ізраїлю в цій конкретній сфері обмежені», – каже Еціон.

Для Нетаньягу це особисте

Оглядачі кажуть, що цивільні та військові лідери Ізраїлю розділилися в поглядах на те, як підходити до конфлікту з «Хезболлою», що триває.

Один табір хоче завершити війну і забезпечити політичне врегулювання на основі Резолюції Ради Безпеки ООН 1701. Це передбачає відступ вояків «Хезболли» від ізраїльського кордону і введення миротворчих сил ООН для забезпечення безпеки вздовж кордону.

Інший табір, до якого входить прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу, прагне розширити конфлікт до «повноцінної регіональної війни» за участю Ірану та США, пише Еціон.

Родичі та прихильники ізраїльтян, яких «ХАМАС» утримує в заручниках у Газі з 7 жовтня 2023 року, тримають плакати із закликом до США втрутитися задля їхнього звільнення під час мітингу в Тель-Авіві 22 жовтня
Родичі та прихильники ізраїльтян, яких «ХАМАС» утримує в заручниках у Газі з 7 жовтня 2023 року, тримають плакати із закликом до США втрутитися задля їхнього звільнення під час мітингу в Тель-Авіві 22 жовтня

Ізраїль пообіцяв завдати удару по Ірану у відповідь на масивний ракетний обстріл Тегерана 1 жовтня. Багато хто побоюється, що ізраїльська атака призведе до зростання циклу ударів «око за око», які переростуть у війну, що охопить весь регіон.

Основна мета Нетаньягу «полягає в тому, щоб утримати владу і переконатися, що його не скинуть», – каже Еціон. «У нього є явний політичний, особистий і кримінальний інтерес в увічненні війни».

Критики Нетаньягу звинувачують його в промахах у сфері безпеки, які звробили можливим кривавий напад «Хамасу» (визнаного США і ЄС як терористичним) на Ізраїль, коли бойовики убивали цивільних і знімали це на відео, а також взяли багато заручників.

Нетаньягу також висунуті серйозні звинувачення в корупції, а його недоброзичливці кажуть, що прем'єр-міністр намагається відкласти на невизначений термін судовий процес проти нього.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG