Доступність посилання

ТОП новини

США звинуватили представника іранського КВІР у змові з метою вбивства журналістки «Голосу Америки»


Це перший випадок висування прямих звинувачень високопосадовцю КВІР у причетності до змови з метою вбивства Масіх Алінеджад – американки іранського походження, яка гостро критикує репресії Ірану проти жінок
Це перший випадок висування прямих звинувачень високопосадовцю КВІР у причетності до змови з метою вбивства Масіх Алінеджад – американки іранського походження, яка гостро критикує репресії Ірану проти жінок

Федеральні прокурори Нью-Йорка звинуватили високопоставленого чиновника Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Рохолле Базганді та ще трьох людей, пов’язаних з Тегераном, у причетності до невдалої спроби вбивства ведучої Перської служби «Голосу Америки» Масіх Алінеджад у Брукліні 2022 року. Про це стало відомо з нового обвинувального висновку, оприлюдненого днями, передає «Голос Америки».

Це перший випадок висування прямих звинувачень високопосадовцю КВІР у причетності до змови з метою вбивства Алінеджад – американки іранського походження, яка гостро критикує репресії Ірану проти жінок.

«Сьогоднішній обвинувальний висновок розкриває всі масштаби змови Ірану з метою змусити замовкнути американську журналістку за критику іранського режиму. Він показує, що ФБР працюватиме з нашими партнерами тут і за кордоном, щоб притягнути до відповідальності тих, хто переслідує американців», – заявив директор ФБР Крістофер Рей.

Читайте також: Ізраїль відклав удар по Ірану через витік документів у США – The Times

У обвинувальному висновку Базганді названий бригадним генералом КВІР. Минулого року Міністерство фінансів США називало його співробітником контррозвідки.

Алінеджад заявила, що звинувачення показує, на що готовий піти іранський уряд, щоб змусити замовкнути своїх критиків.

«Воно показує, що це закладено в ДНК КВІР», – сказала вона «Голосу Америки».

За словами журналістки, коли ФБР повідомило їй цю новину у вівторок вранці, вона мала змішані почуття:

«Я була схвильована, тому що тепер у нас є докази того, що член КВІР з Ірану наказує людині в Нью-Йорку вбити громадянина США. Такою була моя реакція. Змішані почуття. Радісно, але в той же час сумно від того, що ми не можемо запобігти вбивствам чоловіків та жінок (в Ірані – ред.) цими ж людьми».

Читайте також: Британія оголосила санкції проти Ірану через його дестабілізуючу діяльність на Близькому Сході

Запровадивши санкції проти Базганді, Міністерство фінансів заявило, що він брав участь у змовах з метою вбивства журналістів та інших осіб, яких Тегеран вважає ворогами.

Це не перші звинувачення, пов’язані зі змовою з метою вбивства Алінеджад. Раніше федеральні звинувачення в спробі вбивства на замовлення були пред'явлені членам східноєвропейської злочинної організації, що мала зв'язки з Іраном, які були найняті для вбивства.

Невдалий замах на Алінеджад стався через рік після спроби викрадення в 2021 році. ФБР заявило, що влада в Тегерані хотіла вивезти її до Ірану.

Після спроби викрадення Алінежад перебуває під захистом уряду США і часто переїжджає з одного безпечного місця до іншого. При цьому, незважаючи на погрози, вона відмовляється припиняти свою роботу.

МЗС Ірану не відповіло на прохання «Голосу Америки» про коментар.

Форум

XS
SM
MD
LG