Доступність посилання

ТОП новини

Нові рейди ТЦК як виклик для українського суспільства: то «чия це війна»?


На концерті гурту «Океан Ельзи». Фото ілюстративне
На концерті гурту «Океан Ельзи». Фото ілюстративне

Святковий концерт у Києві з нагоди 30-річчя гурту «Океан Ельзи» привернув так багато уваги, що і організатори, і виконавці, і самі слухачі навряд чи могли й сподіватись такого. Але не працівники ТЦК. Відео масової перевірки документів у тих, хто прийшов послухати культові пісні, завірусилися у мережі. А особливо ті, де люди кричать працівникам ТЦК «Ганьба».

У Київському міському ТЦК та СП в коментарях ЗМІ заявили, що заходи оповіщення та перевірки військово-облікових документів здійснюються постійно з моменту введення в дію Закону України про мобілізацію через запровадження в країні правового режиму воєнного стану.

Пресслужба гурту «Океан Ельзи» не згадувала перевірки документів у дописах за підсумками концерту. А от у мережі новий етап рейдів ТЦК в публічні місця активно обговорювали як військові, так і оглядачі, волонтери й політики. Частина – зійшлись на тому, що зараз «між тиловим суспільством і фронтом може наростати прірва». Адже проблем з мобілізації не меншає, запит від бригад на людей шалений, а йти воювати хочуть одиниці.

Реакції з мережі

Прірва росте і може дуже зненацька перетворитись в російську окупацію
Аронець

«Реакція суспільства, ЗМІ та навіть деяких нардепів на рейди ТЦК за місцями розважання та відпочинку людей показує, що між тиловим суспільством та армією наростає прірва. На мій погляд, такі рейди мають проводитись системно. Якщо військовозобов'язаний оновив дані, не має проблем з ТЦК, має бронь чи інші законні підстави для відстрочки, то навіть потрібно ходити на концерти, щоб підтримувати українську культуру, в ресторани – підтримувати економіку, та навіть в стрип-клуби, щоб знімати психологічне навантаження.

Перевірки військово-облікових документів здійснюються постійно з моменту введення в дію Закону України про мобілізацію – ТЦК
Перевірки військово-облікових документів здійснюються постійно з моменту введення в дію Закону України про мобілізацію – ТЦК
Суспільство, яке плутає ганьбу і честь – це прірва, яка вдивляється у кожного з нас
Ганжа

Я, як військовослужбовець, тільки підтримую це... Після вчорашніх «плачів» за облоги, подумайте, у воїнів додалась мотивація щодня іти в окопи з розумінням, що це може бути їхній останній день? Сумніваюсь. Прірва росте і прірва може дуже зненацька перетворитись в російську окупацію. І тоді вже буде не до розмов. Будете штурмувати посадки під Варшавою і співати «не моя війна», – написав військовий Олександр Аронець.

Рейд ТЦК в день концерту «Океану Ельзи» у Києві. 11 жовтня 2024 року. Колаж
Рейд ТЦК в день концерту «Океану Ельзи» у Києві. 11 жовтня 2024 року. Колаж

«Крик «Ганьба» під Палацом Спорту мені звучить як меседж «Ви лохи, а ми ні». Ми хочемо танцювати, поки ви воюєте, і вважаємо, що це нормально. Відверта хуцпа (нахабство – ред.), яку видають за права людини. Суспільство, яке плутає ганьбу і честь, яке своїх воїнів вважає лохами-що-не-відкупилися, – це прірва, яка вдивляється у кожного з нас. У випадку будь-якого перемир'я чи без нього», – зреагувала військовослужбовиця Леся Ганжа.

Без капітального ремонту України ми її програємо
Друзенко

«Чим довше триває наша війна з РФ, тим більше переконуюсь, що без капітального ремонту України ми її програємо. Бо ресурсів у нас значно менше, аніж у ворога, а влада робить усе, аби нестримне бажання захищати батьківщину та креатив, які творили дива в 2022-му, випарувались вщент.

Україна справді стоїть перед фундаментальним вибором:

1) або почати ставитись до власних громадян, як до партнерів, коли громадяни захищають державу, а держава захищає та піклується про громадян – і тоді, як в Ізраїлі, не потрібна буде «бусифікація», показові рейди ТЦК по концертах та ресторанах та стоголова корупційна гідра відкупу від мобілізації;

2) або перетворюватись на репресивну диктатуру – наплювати на права людини та її гідність, знищити рештки вільної преси, заблокувати соцмережі, розкрутити маховик репресій, запровадити смертну кару, створити загранзагони – і почати на практиці втілювати в життя радянську формулу «мы за ценой не постоим».

Боюсь, що на перший варіант влада не піде, а другий – не подужає, все ж таки Україна – справді не Росія. Та й Росія наразі не наважується перетворити «СВО» на тотальну війну», – вважає волонтер Генадій Друзенко.

Політики за рейди ТЦК чи проти?

Перевірки ТЦК шкодять і війську, і культурі, вважає нардеп Микола Княжицький, який входить до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Микола Княжицький, депутат партії «Європейська солідарність»
Микола Княжицький, депутат партії «Європейська солідарність»
Не дивуйтеся потім російській попсі і мові на вулицях Києва
Княжицький

«Я розумію, коли ТЦК перевіряють документи перед дорогими ресторанами і магазинами. Я це підтримую. Має бути у суспільстві справедливість і рівність. Але масові облави на концертах українських виконавців – свинство, спрямоване і проти української культури і проти української армії. Не дивуйтеся потім російській попсі і мові на вулицях Києва, зрадникам і колаборатантам і збільшенню втікачів через Тису», – написав нардеп від «ЄС» у соцмережах.

А от очільник цього ж комітету висловив іншу думку, мовляв, не вважає схожі перевірки на цьому або інших масових заходах «загрозою для української культури».

«Так само, як не вважаю загрозою для української економіки перевірки документів у барах чи клубах. Більше того – я вітаю такі перевірки, і вважаю, що вони мають бути наскрізними і постійними. І всі мають про це знати», – заявив нардеп Микита Потураєв від «Слуги народу».

Микита Потураєв, народний депутат від «Слуги народу», радник президента України Володимира Зеленського
Микита Потураєв, народний депутат від «Слуги народу», радник президента України Володимира Зеленського

Своєю чергою представник комітету з питань нацбезпеки і оборони в ефірі Радіо Свобода пояснив рейди ТЦК запитом від бойових командирів до Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки з метою поповнення війська.

Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт «Океану Ельзи»
Федієнко

Бойові командири звертаються із запитом про поповнення бригад – так народний депутат Олександр Федієнко, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки від партії «Слуга народу» пов’язав мобілізаційні рейди ТЦК у громадські місця, що розпочалися на вихідних. Він заявив, що військове керівництво повинне нагадувати військовозобов’язаним про обов’язки.

«І Міністерство оборони, і Генеральний штаб, і взагалі військові повинні більше цивільним військовозобов’язаним громадянам України розповідати і казати, інформувати, що відбувається на війні, який там стан і так далі. Хто вирішив нагадати? У нас є проблема у тому, що у нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт «Океану Ельзи», сходити до ресторанів», – каже народний депутат Олександр Федієнко, «Слуга народу».

За його даними, близько 6 мільйонів військовозобов'язаних українців не оновили свої дані.

Дніпро, ТЦК і директор

На тлі перевірок ТЦК в українських регіонах масштабного розголосу набув інцидент із гендиректором компанії-виробника металопластикових вікон Сергієм Положаєм. Він, як видно із опублікованих у мережі кадрів і що зрештою Положай сам підтвердив, мав конфлікт із ТЦК, зокрема, нецензурно висловлювався в їхній бік.

Положай коментар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00

«Ще раз я повторюю: я генеральний директор, де 1760 людей працюють. А ти солдат. П...здуй (нецензурна лексика) копай», – можна почути на відео.

Згодом на сторінці в Instagram Положай пояснив, що нібито спокійного гуляв, коли його зупинили працівники ТЦК. Він пред’явив їм документи (повістку, продовжену до 1 листопада, – Положай), але працівники ТЦК начебто сказали, що в нього немає бронювання і він підлягає мобілізації. Допис Положая супроводжувала нецензурна лексика на адресу працівників ТЦК і закликами «бити їх».

У компанії опісля розголосу історії заявили, що опубліковане в мережі відео є неповним.

Вважаємо таку поведінку обурливою. Зневажливе ставлення до військовослужбовців ЗСУ
Кузіна

«У зв’язку з нещодавніми подіями, пов’язаними з відео, на якому керівник компанії Steko конфліктує з представником ТЦК, ми хотіли б підкреслити, що опубліковане відео не є повним, і контекст ситуації втрачений та викладений у вигідному для когось світлі. Ми закликаємо всіх, хто був присутній під час інциденту і має повну версію відео, надати її для відновлення справедливості», – йдеться у повідомленні компанії.

У Дніпропетровському обласному ТЦК СП в коментарі Радіо Свобода наголосили, що дії підприємця були неприпустимими. Адже військові проводили заходи з оповіщення.

«Вважаємо таку поведінку обурливою. Зневажливе ставлення до військовослужбовців ЗСУ у нас в принципі є недопустимим. Особливо в умовах, коли у нас вже 11 рік йде війна з Російською Федерацією. Дуже прикро, що ця людина не розуміє реального стану речей», – зазначила начальниця групи комунікацій Дніпропетровського обласного ТЦК та СП Олена Кузіна.

Тим часом за фактом хуліганських дій чоловіка відносно військового поліція Дніпра відкрила кримінальне провадження

То чи є прірва і як з неї вийти?

Головний сержант Збройних сил України, політик Руслан Кошулинський в ефірі Радіо Свобода запевнив, що про жодну прірву між тиловим суспільством (а власне тими, які не хочуть іти до війська) і фронтом (чи правильніше тими, хто вже воює) немає.

Тут ти винний. Ти не взяв з собою документи, які зразу при тобі перевіряють на ТЦК
Кошулинський

«Ні, я не знаю з ким ви маєте спілкування, я – навпаки – маю спілкування з цивільними, які допомагають. Зараз величезна кількість цивільних, які віддають останнє, можливо, це не дуже багато і незалежно, де вони є. Ну, ти порушив, що не маєш документів з собою. Але ти маєш мати документи. Ну то візьми з собою, ти знаєш, що йдеш на концерт, ти знаєш, що ти йдеш в час, коли перевіряють документи. Ну помилився. Це теж саме, якби ти зробив ДТП. Зробив ДТП? Ну, так, зробив. Винний. Ти ж не кричиш «ганьба поліції». Тут ти винний. Ти не взяв з собою документи, які зразу при тобі перевіряють на ТЦК, які також воюють, між іншим, які також йдуть на фронт. Оце є механізм взаємної поваги українців до українців», – каже він. І додає, що «найвища законодавча влада має бути дуже близька до людей», по суті еліти повинні долучатися до лав Сил оборони.

Олексій Гарань, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи»
Олексій Гарань, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи»
Владі треба навчитися давати чесну інформацію, карати тих, хто в тилу дискредитує процес мобілізації
Гарань

Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» і професор політології Києво-Могилянської академії в ефірі Радіо Свобода пояснив, що довіра до армії в Україні тримається на рівні понад 90 відсотків. Тож про свого роду розкол між тиловим суспільством і тими, хто на фронті, не йдеться, хоч проблеми і є.

«Як такого розколу ще немає. І тому я закликаю: прірва є, ну, певною мірою. Я вже сказав цю відому фразу, що половина країни плаче, а половина країни скаче. Тут я розумію, що дійсно іноді виникає таке враження, що коли ти пройдешся Києвом, то в кафе, ресторанах сидять молоді люди, і – де війна, а де їхні розваги. І мені здається, що владі треба навчитися працювати, давати чесну інформацію, карати тих, хто в тилу дискредитує процес мобілізації серед тих же самих ТЦК. І ще раз давати приклад. Тобто, коли ми маємо приклади родичів високопосадовців, які воюють, оце є підстави для того, щоб мати довіру», – уточнює він.

  • Зображення 16x9

    Олег Галів

    Кореспондент/ведучий проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». У радійній команді – з січня 2023 року.

    До цього працював шеф-редактором новин та ведучим телеканалу НТА. Викладає на кафедрі журналістики у Національному університеті «Львівська політехніка».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG