Доступність посилання

ТОП новини

ДП «Документ» відновило видачу паспортів чоловікам за кордоном, але є нюанс


Під посольством у Празі мітингували чоловіки, яким не видають паспорти, 26 липня 2024 року
Під посольством у Празі мітингували чоловіки, яким не видають паспорти, 26 липня 2024 року

Минуло майже пів року з часу, коли державне підприємство «Документ» призупинило видачу паспортів військовозобов’язаним чоловікам за кордоном. У відомстві це пояснювали «технічними несправностями». Днями оформлені документи врешті почали видавати. Однак поки лише у «тестовому режимі» і за умови наявності у заявників військово-облікових документів.

Офіційно про усунення «технічних несправностей» і відновлення видачі документів за умови, що заявник оновив дані, наприклад, у застосунку «Резерв+», у ДП «Документ» не повідомляли. Однак отримати нові документи справді можна. Про це свідчать численні листи із практично ідентичним формулюванням, які отримують ті, хто очікує на документи в Чехії. Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» зміг ознайомитися з їхнім змістом і повідомляє, що наразі відомо про цей процес.

Останніми днями чоловіки, які очікують на виготовлені документи, отримують листи від чеської філії ДП «Документ»
Останніми днями чоловіки, які очікують на виготовлені документи, отримують листи від чеської філії ДП «Документ»

«Наразі видача готових документів здійснюється в тестовому режимі всім категоріям чоловіків за наявності електронного військово-облікового документа (qr-кода з «Резерв+»)», – йдеться у листах, які чеська філія ДП «Документ» почала надсилати заявникам, які від 23 квітня очікують на отримання паспортів.

Радіо Свобода раніше розповідало про те, що видача вже готових документів у закордонних філіях ДП «Документ» була фактично заблокована для чоловіків віком від 18 до 60 років. Під ці нововведення не потрапляли представники вразливих категорій: багатодітні батьки, люди з інвалідністю, а також представники професій, які потребують паспортів для робочих подорожей, такі як пілоти та моряки. Як повідомили Радіо Свобода в ініціативній групі українців у Празі, які вимагають розблокування видачі документів, згодом паспорти почали видавати також чоловікам, які не підпадають під мобілізацію за віком, а саме – від 18 до 25 років.

Радіо Свобода намагалося з’ясувати, чи дійсно видачу паспортів чоловікам віком від 26 до 60 років, які подавали заявки до 25 квітня, відновили за умови перевірки військово-облікових документів. Однак у чеській філії підприємства на телефонні дзвінки не відповідають. Журналісти також надіслали офіційні запити до Державної міграційної служби і ДП «Документ», редакція готова опублікувати їхні пояснення, щойно вони нададуть відповідь.

Один із чоловіків, який погодився поспілкуватися з журналістами на правах анонімності, у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що зміг отримати новий паспорт у празькому відділенні ДП «Документ» після того, як пред’явив згенерований qr-код у застосунку «Резерв+». Чоловік розповів, що насправді документ виготовили і доставили у Прагу ще у квітні, однак отримав він його лише зараз через «технічні несправності».

Відновили видачу паспортів і в Польщі. Про це повідомляють одразу кілька юридичних і консультаційних фірм, котрі, серед іншого, супроводжують клієнтів, які майже пів року намагалися отримати готові документи.

Паспортний сервіс у Мюнхені
Паспортний сервіс у Мюнхені

Представниця однієї з фірм повідомила, що деякі їхні клієнти отримали паспорти і без перевірки військово-облікових документів, наприклад, це стосувалося чоловіків, віком старших за 50 років. Незалежно підтвердити цю інформацію Радіо Свобода не вдалося.

В онлайн-спільнотах, які об’єднують чоловіків, що донедавна не могли забрати свої паспорти у закордонних філіях установи, оприлюднені скріншоти СМС-повідомлень, у яких їм пропонують отримати документи і повідомляють, що для цього необхідно мати при собі електронний військово-обліковий документ. Такі скріншоти публікували користувачі з Італії, Словаччини та Німеччини.

Останніми днями смс подібного змісту надходять чоловікам одразу у кількох країнах ЄС, де працюють філії українського паспортного сервісу
Останніми днями смс подібного змісту надходять чоловікам одразу у кількох країнах ЄС, де працюють філії українського паспортного сервісу

Український громадянин Олександр Білошапка, який працює у Чехії, такого повідомлення не отримував, натомість йому зателефонували з чеської філії ДП «Документ». У паспортному сервісі він замовляв одразу два документи – закордонний паспорт і ID-картку.

«З ДП «Документ» зателефонували та казали, що з PDF-файлом з «Резерв+» я можу «пришвидшити» отримання обох паспортів», – каже у коментарі Радіо Свобода Олександр.

Порядок видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном кілька разів змінював і уточнював Кабмін своїми постановами. 25 квітня 2024 року уряд заборонив пересилати вже готові документи за кордон для чоловіків призовного віку. Ця заборона дійсна досі, однак не стосується вразливих категорій і представників професій, про які зазначалося вище.

Натомість ДП «Документ» опублікував окреме роз’яснення від 26 квітня, в якому йдеться про те, що всі, хто замовив нові паспорти до 25 квітня, зможуть їх отримати у порядку, який діяв раніше, але «після усунення технічних несправностей».

Юристи, з якими поспілкувалося Радіо Свобода, запевняють, що такій категорії чоловіків мали би видати готові паспорти без перевірки військово-облікових документів, адже на момент подачі їхньої заявки така вимога ще не набула чинності.

Закон зворотної сили не має. Чи ні?

Невдовзі після ухвалення Верховною Радою закону про посилення мобілізації від 11 квітня, який передбачає обмеження надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, одночасно й закордонні філії ДП «Документ» припинили видачу готових документів, пояснивши це «технічним збоєм».

Коли ж процес відновили для того, щоб скористатися послугою, необхідно надати військово-облікові документи, які ДП «Документ», схоже, відтепер має можливість перевіряти. Однак, як зазначають самі чоловіки, які звернулися по документи ще до 25 квітня, так і деякі юристи, така вимога є незаконною, адже закон не має зворотної дії, тобто не може застосовуватися щодо подій, які відбулися раніше дати набуття чинності нового законодавства.

«Це незаконна вимога. ДП «Документ» мало видати паспорти всім, хто подавався до 25 квітня, без додаткових умов (витяг з «Резерв+» – ред.). ДП «Документ» навіть на своєму сайті написало, що видача тим, хто подавався до 25 квітня, буде проводитися без «Резерву», але все одно порушують закон», – каже у коментарі Радіо Свобода чоловік, який отримав паспорт у Празі, показавши при видачі qr-код, згенерований державним застосунком.

Паспортний сервіс у Празі. Чехія, 23 квітня 2024 року
Паспортний сервіс у Празі. Чехія, 23 квітня 2024 року

У розмові з Радіо Свобода, співробітник чесько-української юридичної фірми BPP Legal, що представляє інтереси чоловіків, які не можуть забрати свої паспорти, сказав: «ДП «Документ» не має права вимагати «Резерв+» від тих, хто подався на паспорт до 25 квітня, тому що Кабмін видав постанову, якою врегулював, яким чином ДП «Документ» має право перевіряти наявність військово-облікових документів. В цій постанові жодного слова про тих, хто подався до 25 квітня, немає. От із 25 квітня – все є, нема запитань. А [щодо] тих, хто подався до 25 квітня – жодного слова».

Як пояснюють юристи з BPP Legal, чоловіки, які подали заявки на оформлення нових документів до цієї дати, мали б «керуватися тими умовами, які були чинні під час оплати послуг до 25 квітня», а саме ДП «Документ» мало би виконати свої зобов'язання, керуючись законодавством, яке існувало на момент подачі заявок: «Це історія про те, що закон не має зворотної дії. Це ще у школі вчать діти».

Радіо Свобода намагалося дізнатися у представників влади, яким нормативним актом керуються у ДП «Документ», коли перевіряють наявність військово-облікових документів у чоловіків, які подавали заявки на оформлення документів до 25 квітня. На момент виходу цього матеріалу відповіді редакція не отримала.

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG