Доступність посилання

ТОП новини

Командири звертаються за поповненням – член профільного комітету Ради про рейди ТЦК


За словами Олександра Федієнка, такі заходи необхідні, бо бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування
За словами Олександра Федієнка, такі заходи необхідні, бо бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування

Бойові командири звертаються до Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки за поповненням підрозділів – із цим народний депутат Олександр Федієнко, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки від партії «Слуга народу» пов’язав мобілізаційні рейди ТЦК у громадські місця, що розпочалися на вихідних. Він заявив, що військове керівництво повинне нагадувати військовозобов’язаним про обов’язки.

«І Міністерство оборони, і Генеральний штаб, і взагалі військові повинні більше цивільним військовозобов’язаним громадянам України розповідати і казати, інформувати, що відбувається на війні, який там стан і так далі. Хто вирішив нагадати? У нас є проблема у тому, що у нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт «Океану Ельзи», сходити до ресторанів», – заявив Олександр Федієнко в ефірі Радіо Свобода.

«Я так розумію, що фідбек у більшості йде від бойових військових командирів, коли вони звертаються і кажуть, що треба поповнення, а поповнення не надходить. Тому відбулася така історія, що центри комплектування і соціальної підтримки, я так розумію, таким чином, в рамках діючого законодавства нагадали про те, що в обов’язковому порядку кожен військовозобов’язаний громадянин України повинен стати на військовий облік, бо це вже не право, а обов’язок», – додав він.

За його словами, такі заходи необхідні, бо бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування. Однак на запитання, чи провалена мобілізація, Олександр Федієнко заявив, що це інформація з обмеженим доступом.

«Мобілізація не зупинялася, вона триває далі. Провалена чи не провалена – це інформація з обмеженим доступом, а кожен має право казати так, як йому завгодно. Я можу лише констатувати те, що наші бойові підрозділи, які зараз виконують свій обов’язок по захисту Батьківщини, потребують доукомплектування», – сказав депутат.

За його словами, не всі мобілізовані потрапляють на лінію фронту, таких – близько 10%. Натомість Збройні сили України мають дефіцит у тилових кадрах на посади, наприклад, електриків чи водіїв.

«Якщо людина за віком підпадає під мобілізацію, військово-лікарська комісія визначає його придатність, і він може бути обмежено придатним для виконання якихось бойових завдань. Але при цьому у нас не вистачає водіїв, електриків, у нас не вистачає фінансистів – тих людей, які працюють з грошима в бригадах. Ми не можемо сказати, що усі, кого мобілізують, вони відправляються на лінію фронту, в окопи. На мій погляд, до 10-15% військовослужбовців, які зі зброєю в руках виконують свій бойових обов’язок», – сказав депутат.

Штовханиною і затягуванням чоловіків в поліцейські автомобілі закінчився 11 жовтня концерт, присвячений 30-річчю гурту «Океан Ельзи» у Києві. У київському обласному ТЦК вже прокоментували це, заявивши, що такі перевірки документів діють постійно з моменту вступу в дію закону про мобілізацію. Там також сказали, що конфліктних ситуацій за участі військовослужбовців ТЦК зафіксовано не було.

Так звані рейди прокотилися різними містами України. Загалом мобілізаційні перевірки відбувалися біля торгових центрів, у барах, спортзалах – інколи з сутичками і затриманнями.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький заявив, що вважає перевірки ТЦК на концертах українських виконавців «загрозою українській культурі».

Водночас народний депутат від «Слуги народу» і голова парламентського комітету з гуманітарної й інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що не вважає подібні перевірки на масових заходах «загрозою для української культури» чи економіки, як і перевірки документів у барах чи клубах. «Більше того – я вітаю такі перевірки, і вважаю, що вони мають бути наскрізними і постійними. І всі мають про це знати», – заявив Потураєв.

Форум

XS
SM
MD
LG