Доступність посилання

ТОП новини

«Китай є ключовою силою для миру в Україні» – Орбан після зустрічі із Сі Цзіньпіном


Голова Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) зустрічається з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у державному гостьовому будинку у Пекіні, Китай, 8 липня 2024 року
Голова Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) зустрічається з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у державному гостьовому будинку у Пекіні, Китай, 8 липня 2024 року

Китай є ключовою силою у створенні умов для миру у війні Росії проти України. Про це написав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 8 липня у мережі Х за результатми зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

«Ось чому я приїхав, щоб зустрітися з президентом Сі в Пекіні, лише через два місяці після його офіційного візиту до Будапешта», – написав очільник Угорщини.

Раніше Орбан назвав візит до Китаю «третьою зупинкою мирної місії».

Після візиту до України Віктор Орбан прибув 5 липня до Москви, за його словами, для продовження «мирної місії». В українському МЗС тоді нагадали, що для Києва принцип «жодних домовленостей про Україну без України» залишається непорушним, і закликали усі держави неухильно його дотримуватися.

Читайте також: Угорський гість Кремля і Україна: що показали візити Орбана?

Перебуваючи в Києві 2 липня, Орбан заявив, що представив Зеленському пропозицію про припинення вогню для переговорів із Росією.

Президент України публічно не висловив своєї думки щодо цієї пропозиції, але пізніше 2 липня речник президента повідомив, що Зеленський дав Орбану можливість висловитися.

Заступник голови адміністрації Зеленського Ігор Жовква також зазначив, що Угорщина не перша країна, яка виступила з потенційним мирним планом.

Читайте також: Значення Глобального саміту миру: чи розпочав він дорогу до справедливого завершення війни?

Зокрема, Пекін раніше висунув свій «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації й остаточного припинення вогню в Україні. Захід скептично ставиться до пропозицій Китаю щодо політичного врегулювання в Україні. Цей план був значною мірою відхилений Заходом через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення до свого суверенного сусіда і через те, що він повторює російські тези, зокрема звинувачення на адресу Заходу в неспровокованому вторгненні.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG