Доступність посилання

ТОП новини

Перед самітом у Швейцарії Китай проштовхує свій мирний план – Reuters


У розмовах з країнами, що розвиваються, Китай не критикував саміт у Швейцарії і прямо не просив країни утриматися від участі, повідомили Reuters дипломати
У розмовах з країнами, що розвиваються, Китай не критикував саміт у Швейцарії і прямо не просив країни утриматися від участі, повідомили Reuters дипломати

Китай, пропускаючи саміт щодо мирного плану для України, лобіює в урядах свій альтернативний план, заявили агенції Reuters 10 дипломатів.

У розмовах з країнами, що розвиваються, Китай не критикував саміт у Швейцарії і прямо не просив країни утриматися від участі, повідомили Reuters пекінські дипломати. Але один з дипломатів сказав, що Пекін говорив країнам, що розвиваються, що зустріч продовжить війну, а два дипломати, які безпосередньо знають це питання, сказали, що Китай говорив західним країнам, що багато країн, що розвиваються, поділяють його погляди на конференцію.

Дипломати попросили не називати їхніх імен, оскільки вони не були уповноважені обговорювати цю тему зі ЗМІ.

Міністерство закордонних справ Китаю не коментувало свої лобістські зусилля.

За словами дипломатів, з наближенням саміту Китай активізував свою інформаційно-пропагандистську діяльність через зустрічі з іноземними високопосадовцями, які приїжджають з візитом, телефонні дзвінки та повідомлення іноземним представництвам на китайській платформі WeChat.

Спеціальний посланник Пекіна у справах Євразії Лі Хуей минулого місяця відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати і зустрівся з офіційними особами країн, що розвиваються, в їхніх посольствах у Пекіні, зазначили дипломати.

Пояснюючи, чому він не буде присутній на саміті, Китай намагається залучити країни, що розвиваються, до мирного плану з шести пунктів, який він оприлюднив разом з Бразилією минулого місяця.

Пропозиція передбачає проведення міжнародної мирної конференції «у належний час, визнаний як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін, а також чесне обговорення всіх мирних планів».

Читайте також: В українському МЗС відреагували на заяви Китаю щодо роботи над планом досягнення миру в Україні

90 держав і організацій зареєструвалися для участі в українському Саміті миру в Швейцарії. Конференція направлення на залучення підтримки «формули миру» президента України Володимира Зеленського, яка, серед іншого, передбачає виведення російських військ з України.

Москва, яку не запросили на цю конференцію, відкинула цю зустріч як безперспективну. Китай, який має тісні зв’язки з Росією, заявив, що не поїде на конференцію, оскільки вона не відповідає вимогам Пекіна, зокрема щодо участі Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG