Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган, Трамп, Сі... які мотиви у «посередників» для мирних переговорів України з Росією?


Перед переговорами у Стамбулі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звернувся до делегацій України і Росії, 29 березня 2022 року
Перед переговорами у Стамбулі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звернувся до делегацій України і Росії, 29 березня 2022 року
Ігор Севрюгин
Олексій Александров

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, під час візиту до Астани на 24-й саміт Ради глав держав Шанхайської організації співробітництва попередив Сі Цзіньпіна про глобальну небезпеку від війн в Україні та Ізраїлі.

Російському президенту Володимиру Путіну під час особистої зустрічі в Астані на полях саміту Шанхайської організації співробітництва Ердоган запропонував посередництво в організації переговорів щодо закінчення війни проти України. Мовляв, Анкара може допомогти створити основу для припинення українсько-російської війни і що справедливий мир, який влаштовує обидві сторони, можливий.

Окрім Ердогана стати посередниками в переговорах про мир між Україною і Росією свої кндидатури пропонували голова Китаю Сі Цзіньпін, 45-й президент США Дональд Трамп, прем'єр Угорщини Віктор Орбан...

Телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки, розпитав у політологів про реальність цих кандидатур, зокрема з погляду Кремля.

Пропозицію Ердогана швидко прокоментували в адміністрації Путіна. Відповідаючи на запитання, чи можливе те, що Ердоган стане посередником на цих переговорах, речник Путіна Дмитро Пєсков сказав: «Ні, неможливо».

Президент України Володимир Зеленський, у свою чергу, не відкинув участі Володимира Путіна в наступному саміті світу, який організовуватиме Україна: про це він сказав в інтерв'ю агентству Bloomberg. При цьому, за його словами, якщо Росії та Україні вдасться знайти спосіб сісти за стіл переговорів, він не чекає, що Путін братиме в них участь найближчим часом, оскільки вважає, що російський президент «занадто наляканий, щоб приїхати».

Посередником у переговорах щодо умов миру може виступити Дональд Трамп. Американський журнал Politico стверджує: на випадок перемоги на президентських виборах Трамп обмірковує план, згідно з яким НАТО може відмовитись від розширення на схід, а також розпочне переговори з Путіним. У тому числі – про те, яку частину українських територій Москва залишить після війни.

45-й президент США Дональд Трамп
45-й президент США Дональд Трамп

У Кремлі у відповідь на публікацію заявили, що Путін та Трамп жодних розмов про Україну не ведуть. У Вашингтоні зараз є голова офісу президента України Андрій Єрмак. Перед самітом НАТО він заявив журналістам, що його країна не готова йти на територіальні поступки задля припинення вогню. Зеленський в інтерв'ю тому ж таки Bloomberg заявив, що потенційно готовий зустрітися з Трампом, щоб почути його пропозиції про завершення війни.

Хто і чому?

Для Росії зараз головне – не особистість посередника, а наявність відповідної політичної волі для подібних переговорів, каже політолог, професор Київського національного університету ім. Шевченка Петро Олещук.

Петро Олещук, політолог
Петро Олещук, політолог

«Я думаю, що ця ситуація – це скоріше елементи торгів з боку Росії, – говорить він. – Пєсков – це просто джерело дезінформації, яке, як мені здається, покликане бентежити західних аналітиків, наводити тумани – для того, щоб зрештою реальні плани Кремля якимось чином ховалися”.

Трамп всіляко намагається пояснити американцям, що зможе закінчити всі світові війни
Олександра Філіпенко

Що ж до плану Трампа з приводу переговорів з Росією про Україну та її території, американістка Олександра Філіпенко впевнена, що зараз це не більш ніж передвиборчі обіцянки.

«Трамп завжди хотів себе показувати великим переговорником. Недарма його книга називається «Мистецтво угоди». І він всіляко намагається пояснити американцям, що зможе закінчити всі світові війни, а ще буде мир на Близькому Сході», – каже вона.

Також, за словами американістки, щоб провести такі переговори, Трампу необхідна не лише перемога на виборах президента, а й перемога його партії у Конгресі – щоб там також була більшість Республіканської партії.

«Переобирається повністю Палата представників – нижня палата – і переобирається одна третина Сенату. Відповідно, для того, щоб здійснити всі ці амбітні проєкти, Дональду Трампу потрібна ще й перемога в Конгресі його партії, – пояснює вона. – А відомо, що взагалі в Республіканській партії Більшість вважає, що треба продовжувати допомагати Україні, і продовжує говорити: «Жодних рішень щодо України без участі України». Варто просто подивитися на законопроєкт допомоги Україні, який півроку тримали в заручниках крайні праві трампісти-республіканці. Відповідно, далеко не вся Республіканська партія може виступити за такі радикальні пропозиції.

В Україні жоден політик публічно не підтримає ініціативу США щодо приєднання до Росії завойованих нею територій, навіть якщо вона прозвучить, упевнений Петро Олещук.

Люди, які цей план розробляють, схильні скоріше до теоретизування
Петро Олещук

«Що мається на увазі під передачею будь-яких територій до складу Росії? Якщо, наприклад, йдеться про якесь юридичне закріплення, то, згідно з чинною українською Конституцією, подібне рішення можливе лише на підставі голосування кваліфікованою більшістю парламенту, тобто трьома чвертями, і Після цього все має бути затверджено на референдумі. Тільки в такий спосіб можуть бути здійснені будь-які територіальні зміни в Україні, – пояснив він. – У мене таке відчуття, що люди, які цей план розробляють, схильні скоріше до якогось теоретизування, ніж до створення реальних планів”.

Сі Цзіньпін (праворуч) та Путін у Домі народних зборів у Пекіні. Китай, 16 травня 2024 року
Сі Цзіньпін (праворуч) та Путін у Домі народних зборів у Пекіні. Китай, 16 травня 2024 року

Також про війну в Україні в рамках роботи Шанхайської організації співробітництва в Астані Володимир Путін говорив із головою КНР Сі Цзіньпіном. Путін зазначив, що будь-які формати щодо «врегулювання ситуації» в Україні без участі Росії не мають перспективи.

Раніше в інтерв'ю агентству Bloomberg президент Фінляндії Олександр Стубб говорив, що Китай може вирішити ситуацію в Україні одним дзвінком. «Один телефонний дзвінок голови Сі Цзіньпіна вирішив би цю кризу», – заявив Стубб. На його думку, «Росія зараз дуже залежить від Китаю», і якби Пекін заявив, що час «починати мирні переговори», то Росія зробила б це.

Чи може Китай вплинути на Путіна та домогтися припинення війни – прокоментував український політолог, керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок.

Валерій Клочок, політичний експерт
Валерій Клочок, політичний експерт

«Я думаю, що це, швидше за все, фігура мови, а не конкретний крок, який має зробити Сі Цзіньпін для того, щоб війна припинилася. Він може зробити цей крок, але війна одразу після дзвінка не припиниться, бо Путін сьогодні намагається демонструвати самостійність», – каже він.

Китай не визнав до сьогодні російськими території Криму, самопроголошені республіки «ЛНР» і «ДНР
Валерій Клочок

Політолог нагадав, що у травні 2024 року Путін їздив до Пекіна, і напередодні цього візиту Кремль перестав говорити про якісь ультиматуми для України, а міністр закордонних справ Росії зробив кілька заяв про те, що Кремль готовий ухвалити Декларацію миру Китаю. Вона була презентована ще у 2023 році – через рік після початку повномасштабного вторгнення в Україну та передбачає, зокрема, територіальну цілісність України.

«Китай не визнав до сьогодні російськими території Криму, який був анексований Росією ще в 2014 році, також самопроголошені республіки «ЛНР» і «ДНР» він не визнавав за Росією. Тому що Китай має свою територіальну проблему – це Тайвань. Тому зараз говорити про те, що Путін йтиме пліч-о-пліч з Китаєм у плані територіальної цілісності, у мене немає підстав», – упевнений він.

Валерій Клочок вважає, що війна Росії проти України не стане ключовою темою саміту ШОС.

Для цих країн сьогодні важливо воз'єднання і нарощування потужностей, а ще протистояння з усім Заходом
Валерій Клочок

«Швидше за все, буде протистояння умовного Заходу з умовним Сходом – навіть не Півднем. І ШОС стане ще одним таким майданчиком, де обговорюватимуть створення якогось потужного союзу. Не військового, звичайно, а економічного – за принципом і за подобою БРІКС, – каже він. – Є одна проблема в цьому союзі – це присутність Індії, якій не подобається співпраця Росії з Китаєм. Я не виключаю, що саме це питання стане ключовим. А для цих країн сьогодні важливо воз'єднання і нарощування потужностей, а ще протистояння з усім Заходом. Україна для них є лише одним із факторів такого протистояння. Тому навряд чи там будуть обговорювати питання про те, що Росія має припинити вогонь.

Вони зайняті зовсім іншим, зараз створюють паралельну реальність. Тим більше, не випадково вони приймають туди нових членів, не випадково там опинилася Туреччина, яка хоче стати членом БРІКС. Тому тут питання йде саме про глобалізацію процесів, кінцевою метою яких вони бачать створення певної подоби Європейського Союзу чи інших союзів на Заході. Для них це важливо, і в них це непогано зараз виходить, на жаль».

Справжня цінність ШОС, як вважають аналітики, швидше полягає у символіці, ніж у практичній політиці. З огляду на площу країн і кількість населення – це одна з найбільших у світі організацій, на яку припадає: приблизно одна третина світового ВВП, майже 40% населення світу і дві третини всієї території Євразії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG