Доступність посилання

ТОП новини

НАТО завершує місію в Лівії


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен

Нью-Йорк – Збройні сили країн Організації Північноатлантичного договору, як і всієї міжнародної коаліції, завершують свої операції у Лівії. Це робиться згідно з рішенням Ради безпеки ООН, яка 27 жовтня проголосувала за закінчення дії мандату для сил коаліції у тій країні.

Дії НАТО у Лівії завершуються одночасно з кінцем війни. Диктатор Каддафі вбитий. Національна перехідна рада Лівії бере на себе відповідальність за подальшу долю країни після 42 років тиранії.

Отож союз НАТО, який відіграв життєво важливу роль у захисті мирного населення і в підтримці повтанського руху, вважає свою місію в Лівії завершеною.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, оприлюднивши рішення Північноатлантичної ради, сказав журналістам, що операції у Лівії закінчуються 31 жовтня, через тиждень після того, як повстанці вбили Муаммара Каддафі.

Для НАТО смерть тирана символізувала визволення Лівії. А Національна перехідна рада воліла, щоб Північноатлантичний союз продовжив місію у Лівії ще на місяць.

Тимчасовий уряд мотивував своє прохання необхідністю допомоги, поки триватиме роззброєння повстанських загонів. Крім того, у Тріполі побоювалися нових виступів рештків військ колишнього режиму, прихильників Каддафі.

Визначальна роль західного альянсу

Оглядачі вважають, що завдяки рішучим діям авіації та ракетної артилерії Сполучених Штатів і інших країн НАТО повстанський рух здобув перемогу над армією диктатора, адже у перші місяці народного руху повстанці зазнавали важких втрат. Сили країн НАТО втрутилися у Лівії згідно з мандатом Ради безпеки ООН, щоб захистити цивільне населення країни.

На думку Генерального секретаря НАТО, «операція «Об’єднаний захисник» – одна з найуспішніших в історії союзу.

«Ми розпочали цю комплексну операцію швидше, ніж будь-коли раніше. Ми провели її ефективно, гнучко, у злагоді з багатьма партнерами у регіоні та поза його межами. І ми закінчуємо цю операцію у добре зважений і контрольований спосіб, оскільки нашу воєнну працю тепер завершено», – заявив Расмуссен.

Шеф НАТО додав, що не передбачає жодної значної ролі Північноатлантичного союзу у подальших подіях у Лівії. Разом із тим представники НАТО припускають, що окремі країни-члени альянсу можуть допомагати новому лівійському урядові у встановленні демократичного ладу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG