Доступність посилання

ТОП новини

Могильов: «Міліція у Львові діяла, мабуть, м’яко»


Київ – Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявляє, що події 9 травня у Львові були заздалегідь спланованою акцією і що міліція у Львові діяла, «мабуть, м’яко» відносно «екстремістськи налаштованих елементів». Про це він сказав сьогодні, виступаючи на засіданні Верховної Ради.

Перед своїм виступом Анатолій Могильов продемонстрував депутатам невеликий відеозапис подій у Львові. Міністр заявив, що радикально налаштовані громадяни правого спрямування проігнорували судове рішення на заборону проведення мітингів у Львові.

«Подальший розвиток подій ставить під сумнів мирні наміри щодо вшанування ветеранів Другої світової війни. Зрозуміло, що організувати та зібрати таку кількість занадто активних молодих людей лише за ідею неможливо. Вочевидь, сценарій розроблений заздалегідь», – сказав він.

За словами Могильова, це підтверджують і кадри відеозйомки, де видно, що відбувалося активне управління цими молодими людьми, на обличчях яких були маски.

Могильов відзначить преміями львівську міліцію

Міністр внутрішніх справ резюмував, що у світі, мовляв, у таких випадках міліція діє набагато твердіше, використовуючи спеціальні засоби. «Міліція у Львові ще діяла, мабуть, м’яко відносно тих екстремістськи налаштованих елементів, які проявили себе у Львові», – наголосив Могильов.

Могильов похвалив «професійні дії правоохоронців». Завдяки ним, на думку міністра, вдалося «зберегти контроль над ситуацією, запобігти масовим правопорушенням». Відтак працівники МВС, залучені у львівських подіях, отримають премії.

Що ж до учасників сутичок, то, за словами Могильова, правоохоронцями за наслідками подій 9 травня складено 7 адміністративних протоколів. Він наголосив, що ці матеріали будуть передані до органів прокуратури.

Відповідаючи на запитання народного депутата Юрія Кармазіна (фракція НУ-НС) із приводу того, чи не брала сама міліція участі у провокаціях у Львові 9 травня, Могильов сказав, що оскільки День Перемоги – це державне свято, то міліція має право брати участь у святкуванні.

Янукович у роздумах після подій у Львові


Президент Віктор Янукович вважає, що події на кшталт сутичок 9 травня у Львові не потрібні країні. Про це він сказав журналістам, перебуваючи з робочою поїздкою у Київській області.

Янукович також підкреслив, що більшість буде проти і того, щоб у країні створювались умови для з’ясування стосунків подібним чином, у тому числі це стосується і питань історії.

Глава держави заявив, потрібно зайти мудрі відповіді на багато питань. Він зауважив, що намагається зараз це зробити.

«Ну, по-перше, нам треба розібратися: там, де були емоції – це одне, їх треба прибрати і стримувати у майбутньому свої емоції. Далі – політики. Тут, безумовно, треба задуматись і зрозуміти, яку несуть вони відповідальність, коли створюють такі умови для зіткнень громадян нашої держави, і мають вони на це право чи ні», – сказав Президент.

Він вкотре підкреслив, що тлумачити події історії мають фахівці, а держава має створювати умови для того, щоб саме історики мали можливість всенародно, через ЗМІ вести відповідні дискусії.

У Львові 9 травня сталися сутички між представниками патріотичних сил і особами, які святкували День перемоги, – представниками партій КПУ, «Родина», «Русское единство» і ветеранами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG