Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство правозахисниці Естемірової в Чечні досі не розкрите


Наталія Естемірова (архівне фото)
Наталія Естемірова (архівне фото)

Прага – У четвер, 15 липня, минає рік від дня вбивства відомої чеченської правозахисниці Наталії Естемірової. Ïї друзі згадують цими днями про її роботу, і про те, що влада зробила дуже мало, для того щоб розслідувати її вбивство.

Рік тому, 15 липня 2009 року Наталія Естемірова, правозахисниця, роботу якої було відзначено нагородами, зникла в автомобілі, куди її посадили викрадачі поблизу її будинку в Грозному. Через кілька годин її тіло зі слідами пострілів у голову і груди було знайдене на узбіччі дороги в сусідній Інгушетії.

Ті, хто знав Естемірову, кажуть, що Росія втратила одного з найсміливіших і розумніших захисників прав людини. Так про неї згадує Аллісон Ґілл з московського офісу правозахисної організації Human Rights Watch.

«Наташа була дивовижно кмітлива, яскрава людина, розумна і харизматична. Вона була дуже віддана справі захисту прав людини, вона була доброю колегою і цілісною людиною. Вона мала талант у тому, що вона могла завоювати довіру переляканих людей, яким вона допомагала знайти дорогу до справедливості», – згадує Ґілл.

Смерть п’ятдесятилітньої правозахисниці, яка заслужила міжнародне визнання за свою невтомну працю з викриття випадків попрання прав людини в Чечні, викликала великий міжнародний резонанс. Але незважаючи на те, що Кремль пообіцяв покарати її вбивць, досі нікого не було звинувачено.

Убивця – бойовик чи представник влади?

Слідство назвало лише одного з підозрюваних – Алхазура Башаєва. Цього чеченського повстанця російські сили безпеки вбили у листопаді 2009 року. Тож друзі Естемірової вважають, що йдеться про замилювання очей. Вони говорять, що слідство від початку ігнорувало всі інші версії вбивства правозахисниці, передусім ті, що натякали на причетність до нього офіційних осіб Чечні.

«Як основну висувають дуже зручну версію. Убивця – бойовик. Тобто, супротивник Російської Федерації. Убивцю вже вбито, тобто, він не постане перед судом і не зможе спростувати це звинувачення. І цю справу можна буде закрити. Нам здається, що цей простий шлях має мало спільного з правосуддям», – говорить Олександр Черкасов, член товариства «Меморіал», де працювала Наталія Естемірова.

Естемірова була однією з небагатьох людей, хто не боявся викривати злочини, скоєні силами безпеки прокремлівського режиму Рамзана Кадирова. Це зробило її особистим ворогом колишнього польового командира, який став на сторону Кремля. Після цього, як кажуть правозахисники, його бойовики, одягнені в офіційну уніформу, отримали карт-бланш на тортури та викрадення людей.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG