Доступність посилання

ТОП новини

Британці про перші сто днів Януковича


Віктор Янукович на прес-конференції з нагоди ста днів свого президентства, Київ, 4 червня 2010 року
Віктор Янукович на прес-конференції з нагоди ста днів свого президентства, Київ, 4 червня 2010 року

Лондон – Те, що від приходу до влади в Україні Віктора Януковича минуло сто днів, у Британії помітили одиниці людей. Це – передусім фахівці у справах Східної Європи і дипломати, що займаються регіоном. І якщо дипломати, принаймні офіційно, висловлюють сподівання на реформи в Україні за нового уряду, фахівці поводяться більш стримано.

Від часів Помаранчевої революції пересічний британець вже давно підзабув про Україну. Зовсім недавно мені, зокрема, доводилося чути розмову, в якій один із співрозмовників питав, у якій країні відбувалися всі ті події 2004 року.

Зовсім інша справа з фахівцями. Це з’ясувалося, коли брав інтерв’ю у керівника слов’янських студій університету міста Лідса Джона Суттона, присвячене 100 дням перебування Януковича на посаді Президента. Він вважає, що цей період знаменував кардинальний поворот України, передусім у сфері оборони.

«Перші сто днів адміністрації пана Януковича запам’ятаються відмовою України від наміру втупити до НАТО з одночасним продовженням на 25 років оренди Севастополя Росією, а це становить велику зміну в ділянці безпеки, – зауважує Джон Суттон. – Одначе це помітять лише експерти. А що стосується ширшого британського суспільства, то воно запам’ятає цей час через батальні сцени в українському парламенті, які добре висвітлювалися на нашому телебаченні».

Я поцікавився, які позитивні моменти вбачає доктор Суттон у перші сто днів. «Можливо, це швидке формування коаліційного уряду та ухвалення бюджету, а також принаймні позірна єдність коаліції, – каже він. – Це може вражати, зокрема, беручи до уваги попередній п’ятирічний досвід внутрішньоурядової боротьби, що підривала стабільність України. А остання є важливою, зокрема, для закордонних бізнесових кіл».

В економіці зроблено небагато

Із того, що досі помітив британський фахівець, в економіці після приходу нового Президента змінилося небагато.

«Щодо економіки, то нам слід подивитися, чи будуть там зроблені якісь важливі дії – я не помітив у цій ділянці якогось швидкого старту. Можливо, це скоро зміниться, але позаяк ми нині обговорюємо, що вже було зроблено, то я б сказав, що дуже мало у сенсі економічних реформ. Найперші важливі ухвали були суто політичними», – говорить Джон Суттон.

Що стосується британського уряду, то там наразі сприймають спокійно перші три місяці діяльності Януковича. Зокрема, у нещодавньому листі до української громади Британії міністерство закордонних справ цієї країни наголосило, що «збалансування взаємин із Росією» не стало для них несподіванкою, але найбільшими пріоритетами Лондона щодо України є здійснення реформ для глибшої інтеграції з Європейським Союзом, продовження поступу останніх років у ділянці демократії та відновлення співпраці України з МВФ. Британія вже наголошувала на першочерговості цих моментів під час контактів із адміністрацією Януковича.

А посол Британії в Україні Лі Тернер днями зазначив, що саме ставлення до запровадження реформ, перелік яких представив Україні ЄС для підготовки до можливого членства, а також перебіг переговорів про створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі уже невдовзі будуть гарними показниками того, наскільки серйозно нова влада сприймає вступ до ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG