Виступ Володимира Зеленського на Генеральній Асамблеї ООН: тези

Володимир Зеленський під час виступу з трибуни Генеральної Асамблеї ООН

Президент України Зеленський виступив 25 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Радіо Свобода подає виступ Володимира Зеленського:

«Сьогодні я хочу розповісти вам про день, який уже минув, і про день, який ніколи не повинен настати.

У ніч на 4 березня 2022 року я отримав одне з найстрашніших повідомлень від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Це було повідомлення про те, що російські танки стріляють прямо по нашій українській АЕС – Запорізькій атомній електростанції. Найбільший в Європі. Шість ядерних реакторів.

Це головне джерело радіаційної небезпеки в Європі, можливо, й у світі

Російська армія штурмувала цей об’єкт так само жорстоко, як і всі інші під час цієї війни. Не думаючи про наслідки. Можливо, катастрофічні.

Це був один із найжахливіших моментів війни, коли ніхто не міг знати, чим закінчаться російські удари по атомному об’єкту. А в Україні усі пам'ятають, що таке Чорнобиль.

Зараз Запорізька АЕС залишається окупованою російськими військами. На жаль. І це ризик ядерної аварії. Це головне джерело радіаційної небезпеки в Європі, можливо, й у світі.

Ось чому у Формулі миру, яку я представив, перший пункт стосується ядерної безпеки.

В Україні ми точно знаємо, з чим маємо справу. І я хочу подякувати вам – членам Генеральної Асамблеї – за ухвалення у липні цього року резолюції щодо безпеки ядерних об’єктів в Україні.

Більшість у світі розуміє – що поставлено на карту. Генасамблея зажадала від Росії повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС. Тільки тоді справжня ядерна безпека повернеться в Європу та світ.

А тепер про день, який ніколи не повинен настати.

Оскільки Росія не може перемогти опір нашого народу на полі бою, Путін шукає інші способи зламати український дух. Одним із його методів є атаки на нашу енергетичну інфраструктуру. Це цілеспрямовані російські удари на наші електростанції, всю енергомережу.

Станом на сьогодні Росія знищила всі наші ТЕС і значну частину наших гідроелектростанцій.

За допомогою супутників інших країн, Росія отримує зображення і детальну інформацію про інфраструктуру наших АЕС

Ось так Путін готується до зими – сподівається піддати мукам мільйони, мільйони українців… Звичайні сім’ї – жінки, діти… Звичайні міста, звичайні села. Путін хоче залишити їх у темряві та холоді цієї зими, змусивши Україну страждати та здаватися.

Тільки уявіть, будь ласка, вашу країну, у якій 80% її енергосистеми просто б зникло – стільки зруйновано у нас. Що це було б за життя?

Нещодавно я отримав чергове тривожне повідомлення від нашої розвідки.

Тепер Путін планує напади на наші атомні електростанції та їхню інфраструктуру, маючи на меті відключити станції від енергомережі. За допомогою супутників, до речі, пані та панове. За допомогою супутників інших країн, Росія отримує зображення і детальну інформацію про інфраструктуру наших АЕС...

Але чим це насправді загрожує?

Будь-який ракетний або безпілотний удар, будь-який критичний інцидент в енергетичній системі може призвести до ядерної катастрофи.

Такий день ніколи не повинен настати. І Москва повинна це розуміти. І це в тому числі залежить від вашої рішучості чинити тиск на агресора.

Це атомні електростанції! Вони повинні бути безпечними.

Володимир Зеленський під час виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. 25 вересня 2024 року

Пані та панове!

Два роки тому, восени 2022 року, я запропонував комплексну стратегію припинення війни та забезпечення безпеки. І я представив Формулу миру на надзвичайно інклюзивній політичній платформі для світових лідерів – саміті G20 в Індонезії – який представляє мільярди громадян з усіх куточків земної кулі.

І для нас важливо, щоб усі ці люди зрозуміли нас – зрозуміли, що Україна більше за всіх у світі хоче припинення цієї війни.

Радіація не буде поважати державні кордони

Війна завжди становить загрозу для багатьох. Ви всі бачите в ЗМІ та читаєте в репортажах, що відбувається в Україні через війну Росії.

Це те, що багато хто може уявити, як щось таке, що може відбутися з вами. І, так, дим від пожеж у зруйнованих війною містах може досягати інших країн.

І якщо, не дай Бог, Росія спричинить ядерну катастрофу на одній із наших атомних електростанцій, радіація не буде поважати державні кордони, і, на жаль, різні країни можуть відчути на собі руйнівні наслідки. Багатьох це хвилює, але найглибше розуміння війни завжди знаходимо в домівці, яку вона руйнує.

Саме український народ відчуває весь біль цієї війни. Це українські діти через війну Росії вчаться розрізняти звуки різних видів артилерії та безпілотників. Це наш народ насильно розділений окупацією, тому що Путін вирішив, що може робити все, що хоче. Це наші воїни-герої, які віддають життя, захищаючи нашу країну від загарбників, які намагаються вкрасти нашу землю. Тому ми справедливо кажемо – без України не може бути справедливого миру.

І я дякую кожному лідеру, кожній країні, яка підтримує нас у цьому, яка розуміє нас – яка бачить, як Росія, країна більш ніж у двадцять разів більша за Україну за територією, все ще хоче ще більше землі, більше землі – це божевілля – і захоплює її день у день, бажаючи знищити свого сусіда.

Для цього Росія знайшла собі дуже особливих друзів – Північну Корею та Іран. Показовий вибір друзів!

Зараз кожен сусід Росії в Європі та Центральній Азії відчуває, що війна може дійти і до них, і тільки подумайте – які втрати це означатиме для світу.

Виступ Зеленського в ООН. 25 вересня 2024 року

І я дякую майже ста країнам і міжнародним організаціям, які підтримали Формулу миру. Це справді глобальна спільнота – Африка, Азія, Європа, Латинська Америка, Північна Америка, Тихоокеанський регіон – усі об’єднані Формулою миру.

І я радий, що перший Саміт миру так нагадував Генасамблею ООН – усі були рівні. Але усі країни, які брали участь у Саміті миру – великі й малі – не мають права вето, жодних повноважень для блокування.

Це ті країни, які були незалежними віками, і ті, які лише нещодавно здобули незалежність.

Ті, хто сам пройшов через війни, і ті, хто звик до миру. Всі. Всі були рівні!

Це те, що Росія найбільше ненавидить і не може контролювати, тому Росія каже, що Формула миру її не влаштовує.

Тут, в ООН, я вже зустрічався із лідерами Індії та Гватемали, Японії та Італії, Туреччини та Фінляндії, Канади та Парагваю, Словенії, Німеччини та інших країн. І мої зустрічі триватимуть. Це абсолютно різні частини світу і різні політичні способи життя, але вони поділяють одне розуміння – потрібен мир, і це має бути справжній, справедливий мир.

Коли агресор застосовує право вето, ООН безсила зупинити війну

На жаль, в ООН неможливо по-справжньому і справедливо вирішувати питання війни і миру, тому що в Раді Безпеки занадто багато залежить від права вето. Коли агресор застосовує право вето, ООН безсила зупинити війну.

Але Формула миру може – знову ж таки, у ній немає права вето. Ось чому це найкраща можливість для миру – усі рівні, і це ефективно та всеосяжно.

Коли дехто пропонує альтернативи, половинчасті плани врегулювання – так звані «набори принципів» – це не тільки ігнорує інтереси та страждання українців, які найбільше постраждали від війни, це не тільки ігнорує реальність, але й дає Путіну політичний простір для продовження війни та тиску на світ, щоб взяти під контроль більше націй.

Під час виступу Володимира Зеленського на 79-й Генеральній Асамблеї ООН. Нью-Йорк, США. 25 вересня 2024 року

Будь-які паралельні чи альтернативні спроби домогтися миру – це фактично спроби досягти затишшя, а не припинення війни, оскільки вже два роки існує глобальна ініціатива – Формула миру. І, можливо, хтось хоче Нобелівську премію за свою політичну біографію за заморожене перемир’я замість справжнього миру, але єдині нагороди, які Путін дасть вам у відповідь, — це більше страждань і катастроф...

Ми повинні відновити ядерну безпеку.

Енергія повинна перестати використовуватися як зброя.

Ми повинні забезпечити продовольчу безпеку.

Нам потрібно повернути додому всіх наших полонених військових і цивільних, примусово вивезених до Росії.

Треба вивести російські окупаційні війська, що призведе до припинення бойових дій в Україні

Ми повинні підтримувати Статут ООН і гарантувати наше право – право України – на територіальну цілісність і суверенітет, як і для будь-якої іншої нації.

Треба вивести російські окупаційні війська, що призведе до припинення бойових дій в Україні.

Ми повинні притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах.

Треба запобігти екоциду та зупинити знищення природи внаслідок війни.

І ми не повинні допустити другої чи третьої фази цього російського вторгнення.

І треба чітко дати зрозуміти – війна закінчилася.

Це Формула Миру.

Яка частина цього може бути неприйнятною для тих, хто підтримує Статут ООН?

Якщо хтось у світі шукає альтернативи будь-якому із цих пунктів або намагається ігнорувати будь-який із них, це, ймовірно, означає, що вони самі хочуть зробити частину того, що робить Путін – те, що вони ігнорують, виявляє бажання, яке вони приховують.

І коли китайсько-бразильський дует намагається вирости в хор голосів – з кимось у Європі, з кимось в Африці, кажучи щось альтернативне повному і справедливому миру, виникає питання – у чому справжній інтерес?

Кожен має розуміти – за рахунок України свою владу не підвищиш.

Світ уже пройшов через колоніальні війни та змови великих держав за рахунок менших. Кожна країна – включаючи Китай, Бразилію, країни Європи, Африки, Близького Сходу – всі розуміють, чому це має залишитися в минулому.

Я хочу миру для свого народу – справжнього миру і справедливого миру.

І українці ніколи не змиряться із тим, чому хтось у світі вважає, що тепер Україні замість нормального, мирного життя можна нав’язати таке жорстоке колоніальне минуле, яке сьогодні нікого не влаштовує.

Я хочу миру для свого народу – справжнього миру і справедливого миру.

І я прошу вашої підтримки! Я прошу підтримки у всіх націй світу. Ми не ділимо світ.

Про це прошу і вас – не діліть світ.

Будьте об'єднаними націями, і це принесе нам мир!

Дякую!

Слава Україні!»

Телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки транслював у прямому ефірі виступ (синхронний переклад російською мовою) :

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спільне звернення до Генсека ООН від діячів України та Латинської Америки про призупинення членства Росії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідери США, Індії, Австралії та Японії: «застосування і погрози застосувати ядерну зброю – є неприпустимими»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Потенційно підступний майданчик». Чи почують Зеленського в ООН і у США?