Доступність посилання

ТОП новини

«Найважча ситуація буде біля фронту». Як зимуватиме український південь?


В морозну погоду Україна може повернутися до відключення світла аналогічних тим, що були в липні 2023 року
В морозну погоду Україна може повернутися до відключення світла аналогічних тим, що були в липні 2023 року

На Херсонщині найнижчий показник готовності до опалювального сезону. Таку заяву зробив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на початку вересня. За його словами, регіон на той час був готовий до зими на 54%. У тилових регіонах ці показники вищі, а у прифронтових – дещо нижчі. у Запорізькій області готовність становила 79%. Загалом об’єкти житлово-комунального господарства в Україні готові до зимового періоду на 82%, зазначив Шмигаль 6 вересня.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив дізнатися, як готуються до опалювального сезону у Херсонській і Запорізькій областях. Чому на Херсонщині найнижчий рівень підготовки до зими та яким буде зимовий період в Україні, зважаючи на ситуацію в енергетиці і ризики подальших обстрілів.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін 11 вересня повідомив, що у регіоні продовжують готуватися до опалювального сезону. Він зазначив, що централізоване опалення є лише у Херсоні, і місто готове до подачі тепла на 72-75%. Людей у селах забезпечують опалювальними матеріалами. Є потреба у твердому паливі для майже 38 тисяч домогосподарств. Партнери підтвердили готовність надати допомогу більше, ніж 31 тисячі родин, по решті влада домовляється, сказав Прокудін.

У Херсоні прибирають наслідки російського обстрілу у Херсоні
У Херсоні прибирають наслідки російського обстрілу у Херсоні

Директор департаменту у справах ЗМІ та зв'язків із громадськістю Херсонської міської військової адміністрації Денис Путінцев розповів «Новинам Приазов'я», що з урахуванням безпекової ситуації в регіоні підготовка до опалювального сезону в Херсонській громаді йде за планом. За його словами, станом на початок вересня, підприємства, які забезпечують жителів опаленням, готові до зими на 70 – 90%.

«Загальний стан підготовки об'єктів теплопостачання наступний: котельні – з 34 акти готовності мають 26, тобто це 76,5%. Навіть трішки вимережається графік. Центральні теплові пункти – з 36 за актами готовності 34, (94,4%), теплові мережі – з 88,5 км підготовлено 72,7 км, тобто (82,1%). Заходи з підготовки теплових мереж, що були заплановані на серпень 2024 року, виконані на 100%. Ми йдемо за планом, попри ту ситуацію, в якій ми всі тут знаходимось – під постійними обстрілами, коли щогодини, без перебільшення, пошкоджуються об'єкти критичної інфраструктури», – зауважив він.

«Ремонти під обстрілами»

В прибережних районах через постійні обстріли комунальники не можуть проводити ані підготовчі, ані ремонтні роботи, каже речник Херсонської МВА. Також проблемою громади є дефіцит фахівців цієї сфери.

Вони просто вбивають і калічать людей, фахівців
Денис Путінцев

«Звичайно, є проблемні райони, це всі райони, які знаходяться максимально близько до Дніпра, зі зрозумілих причин вони проблемні, тому що вони постійно обстрілюються. Наприклад, у Садовому два тижні тому ми були вимушені просто відключити газопостачання, тому що постійні обстріли та постійні пошкодження в мережі газопостачання потребують того, щоб спеціалісти виїжджали та лагодили це все. Коли спеціалісти це все лагодять, вони ж роблять це фізично. І вони одразу потрапляють під обстріл. Там дуже багато дронів-розвідників, вони бачать, що є будь-яке переміщення. Вони просто вбивають і калічать людей, фахівців», – каже посадовець.

Денис Путінцев
Денис Путінцев

Путінцев повідомив, що зараз влада розробляє механізми для збереження електроенергії та опалення у випадку посилення обстрілів. У цьому допомагають українські фахівці та західні партнери.

«У нас є декілька варіантів, і ми вже готуємо деякі з них, коли будуть обстріли посилюватися і коли буде навіть перебита центральна мережа. Місто не залишиться без водопостачання, місто не залишиться без елементарних речей», – запевнив він.

Жителі прибережних населених пунктів отримують допомогу від держави на придбання твердого палива, каже речник МВА Херсона. Але водночас влада закликає людей евакуюватися з найбільш небезпечних регіонів, адже не може гарантувати їм надання допомоги при посиленні обстрілів окупантами.

«Складний опалювальний сезон»

  • У Запорізькій області також триває підготовка до опалювального сезону. Голова обласної військової адміністрації Іван Федоров 31 серпня заявив, що це питання №1 для комунальних служб регіону. За його словами, вже на той час до осінньо-зимового періоду комплексно підготували 81% багатоквартирних житлових будинків та об’єктів соціальної сфери.
  • Водночас викликами посадовець назвав відсутність газо- та електропостачання у прифронтових населених пунктах внаслідок обстрілів, а також потребу забезпечити стабільну роботу об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення в умовах можливого блекауту. У Запорізькій області збираються до початку опалювального сезону побудувати джерела альтернативної генерації, сказав Федоров.

Речник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Коваленко розповів, що регіон готується до складного опалювального сезону. Насамперед це пов'язано з тим, що російські військові продовжують руйнувати енергетичні об'єкти.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко
Задача №1 – пом'якшити проблему можливих перебоїв в електропостачанні
Олександр Коваленко

«На даний час вже майже готові до опалювального сезону понад 90% об'єктів житлово-комунального господарства, тепломережі, водопостачання, житлові будинки, особливо багатоповерхові, багатоквартирні, заклади охорони здоров'я, заклади освіти, соціальної сфери. На 1 жовтня я переконаний в цьому, ми вийдемо на 100% результат. Задача №1 – пом'якшити проблему можливих перебоїв в електропостачанні. Намагаємося максимально забезпечити найважливіші об'єкти критичної інфраструктури, соціально важливі об'єкти, альтернативними джерелами енергії. Що мається на увазі? Це і генератори, і когенераційні установки, і котельні. Зокрема 15 модульних котелень для закладів охорони здоров’я. Зараз вони всі під'єднані, відбулися пусконаладочні роботи, тобто вони фактично вже готові до експлуатації», – зазначив він.

Як готуються до блекаутів?

Для стабільного опалювального сезону Запорізькій області потрібно додатково близько 100 мегаватів електроенергії, зазначив речник ЗОВА. За його словами, у Запоріжжі зараз триває робота з придбання і встановлення когенераційних установок на 13 котелень, які будуть забезпечувати теплом багатоповерхові житлові будинки.

Наслідки удару російським КАБом по місту Запоріжжя, 23 вересня 2024 року
Наслідки удару російським КАБом по місту Запоріжжя, 23 вересня 2024 року

«Модульні котельні забезпечать понад 14 мВт електроенергії, понад 29 мВт додаткової електрики когенераційні забезпечують газові установки для об'єктів теплопостачання. Ми зараз також спрямовуємо зусилля для забезпечення альтернативними джерелами енергії підприємства водопостачання. Загалом, ми маємо в резерві близько 2000 генераторів, потужністю від 2 кВт до 1 мВт. Також ці генератори розподілені між підприємствами та комунальними підприємствами, які забезпечують життєдіяльність, між освітніми закладами, між закладами охорони здоров'я. В такий спосіб ми намагаємось пом'якшити можливе настання блекауту аби жителі нашого регіону, жителів обласного центру не відчули якихось незручностей. Тому що вони мають бути забезпечені хоча б і мінімальним пакетом житлово-комунальних послуг», – пояснив Коваленко.

У прифронтових населених пунктах залишилося 5-7% населення, повідомив він. Жителям сільської місцевості виділяють кошти на придбання дров. Крім того, в області працюватимуть «пункти незламності».

Місто Оріхів Запорізької області. Багатоповерхівка, в якій живуть 10 людей, інші виїхали з міста через обстріли і авіаудари
Місто Оріхів Запорізької області. Багатоповерхівка, в якій живуть 10 людей, інші виїхали з міста через обстріли і авіаудари

«Щодо «пунктів незламності», загалом у Запорізькій області їх понад 400, зараз, поки працюють на постійній основі близько 50, решта в разі необхідності мають розвертатись впродовж двох годин. Звичайно, якщо виникають серйозні ситуації, пов'язані з ліквідацією наслідків прильотів, наприклад, то одразу розвертаються на тому місці, в тій локації «пункт незламності» – це генератор, забезпечення людей їжею, водою, медичними, соціальними послугами ну і таке інше», – додав речник.

В обласній адміністрації закликають жителів прифронтових територій евакуюватися звідти до більш безпечних регіонів.

Вберегти АЕС від російських ударів

«Новини Приазовʼя» запитали експертів, наскільки в цілому Україна готова до зимового періоду, і яким він буде, зважаючи на ситуацію в енергетиці й ризики подальших обстрілів.

Виконавча директорка Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Оксана Іщук розповіла, що енергетика південних областей залежить від загального стану об'єднаної енергетичної системи України. Адже вона є її частиною.

Оксана Іщук
Оксана Іщук

За словами експертки, 55% генерації наразі покриваються атомними електростанціями та саме від їхньої роботи залежить забезпечення всієї України. Головною небезпекою зараз є масовані атаки Росії по таких об'єктах. Зокрема, якщо вони відбуваються з використанням касетних боєприпасів.

Після того, як потрапляє ракета, вона вражає більшу частину енергооб'єктів на великій території
Оксана Іщук

«Серед ризиків для енергосистеми ми можемо відмітити останній масований обстріл, який відбувся 26 серпня, націлений на енергетичну інфраструктуру України. Це був перший обстріл із застосуванням касетних боєприпасів. Чим він відрізнявся від решти? Був застосований комбінований удар, різна кількість дронів, різні ракети й касетні боєприпаси. Тобто після того, як потрапляє ракета, вона вражає більшу частину енергооб'єктів на великій території. Це було спеціально зроблено для ураження великих площадних об'єктів, таких як відкриті розподільчі пристрої атомних електростанцій. Через що вперше в Україні після такого обстрілу були зупинені три енергоблоки Рівненської АЕС і також був зупинений один енергоблок Південноукраїнської АЕС», – пояснила експертка.

  • Президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Росія хоче атакувати українські АЕС і Київ має докази. Представник РФ під час засідання Радбезу ООН не коментував цих звинувачень Зеленського.
  • Раніше міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, посилаючись на дані української розвідки, заявив, що РФ напередодні зими готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України. Зокрема, за його словами, йдеться про відкриті розподільчі пристрої атомних станцій та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики.

Прогноз на зиму

Через масовані обстріли в об'єднаній енергетичній системі України утворився дефіцит, каже експертка. Зараз він не відчувається, оскільки енергоспоживання перебуває на мінімальному рівні. Втім, коли почнеться опалювальний сезон, споживання суттєво підвищиться.

Рівненська атомна електростанція (РАЕС), 1 липня 2023 року
Рівненська атомна електростанція (РАЕС), 1 липня 2023 року
Будуть відключення приблизно такі, як були в липні
Оксана Іщук

«Можна прогнозувати, що будуть відключення приблизно такі, як були в липні за рахунок саме цього дефіциту. Дефіцит не можна покрити за цей опалювальний сезон. Це масштабна робота з відбудови, це масштабна робота з розбудови децентралізованої генерації відновлювальних джерел енергії. Тобто це робота масштабна на роки вперед. І те, що ми можемо сказати сьогодні, це з оцих 9,2 ГВт, які вибули, було реально відбудовано і під'єднано 60 МВт. Це дві електростанції, які нещодавно були під'єднані. І, як я вже сказала, коли буде 10 градусів морозу, буде дефіцит в системі. Якщо уявімо гіпотетичну ситуацію і більше масованих атак не буде, то в кращому випадку відключення будуть такі, як у липні цього року», – зазначила Іщук.

  • До 30 липня в Україні діяли графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

«Ситуація в ЖКГ погіршується»

Голова спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко не погоджується, що готовність до опалювального сезону на рівні 82%, про яку заявили в уряді, відповідає дійсності.

«Це означає зробити капітальні ремонти в котельних, теплокомуненерго, в житловому фонді багатоквартирному, зробити заміну теплових та водопровідних мереж. Також це означає, що водоканали повинні бути забезпечені альтернативним живленням. На жаль, цього всього у нас немає. Тільки заміна труб потребують, якщо брати всю Україну до 2022 року, близько 14 тисяч кілометрів теплотрас. Це ті, в яких закінчувався термін експлуатації. Якщо брати в грошах, наприклад, якщо говорити за водоканали, то потрібно десь 19-20 мільярдів гривень, для того, щоб зробити заміну водопровідних і каналізаційних мереж. Тих грошей немає апріорі, в природі, вони не закладені у місцевих бюджетах», – зауважив експерт.

Україну чекає надскладний опалювальний сезон, кажуть експерти галузі. На фото Краматорськ
Україну чекає надскладний опалювальний сезон, кажуть експерти галузі. На фото Краматорськ

На опалювальний сезон впливатиме кілька складових, каже Попенко. В першу чергу, це залежатиме від ситуації з обстрілами. Адже російські військові можуть продовжити вражати енергетичну інфраструктуру.

Підготовка і взагалі проходження опалювального сезону буде дуже і дуже складною
Олег Попенко

«Він буде складний, або надскладний, це як аксіома. Якщо навіть ми подивимося на стан житлово-комунального господарства, на стан теплокомуненерго, водоканалів до повномасштабного вторгнення РФ, то ми можемо вже тоді побачити, і в цифрах, і в фактах зупинку теплопостачання, прориви труб, зупинку роботи водоканалів, вибухи в багатоквартирних будинках. Вони відбувались постійно щозими до початку повномасштабного вторгнення. На сьогодні ця ситуація погіршується, починаючи з обстрілів. По-друге, це відсутність природних ресурсів. Ми обмежені з обсягами газу, який ми можемо постачати для нужд як теплокомуненерго, так і для виробництва електроенергії. І тому в цій ситуації підготовка і взагалі проходження опалювального сезону буде дуже і дуже складною», – пояснив він.

«Потрібне альтернативне живлення»

Найскладніше опалювальний сезон буде проходити в регіонах, наближених до фронту, а також там, де є великі навантаження на мережі, вважає Попенко.

«Це Чернігівська, Сумська, Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська області будуть страждати. А також області, в яких навантаження на мережі обленерго надскладні. Це Одеська, Київська, Львівська області, та міста Київ, Львів, Одеса», – прогнозує він.

Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і британський мандрівник, телеведучий шоу про виживання Беар Гріллз біля «пункту незламності» Київ, 1 грудня 2022 року
Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і британський мандрівник, телеведучий шоу про виживання Беар Гріллз біля «пункту незламності» Київ, 1 грудня 2022 року

За словами експерта, в першу чергу потрібно потурбуватися про багатоповерхові будинки, в яких понад п'ять поверхів. Їх потрібно забезпечити альтернативним живленням електроенергії.

«Все працює від електроенергії, і під час відключення люди будуть сидіти без води, без тепла, без систем життєдіяльності. Це, як на мене, головне, що потрібно забезпечити. Має сенс роз'яснювальну роботу людям робити – розповідати, як буде проходити цей опалювальний сезон, куди вони повинні йти під час відключення, де у нас знаходяться ці «пункти незламності», і чим вони там забезпечені», – додав Попенко.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG