Вугледару загрожує оточення: чому ситуація стала критичною?

Загроза для Вугледару зростає, кажуть військові та аналітики

Ситуацію з обороною Вугледару військові та аналітики називають критичною – і кажуть про загрозу оточення.

ISW: Армія РФ досягла оголиць Вугледару

Російські війська досягли околиць Вугледару на Донеччині під час посиленого наступу поблизу міста, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Однак, зазначають аналітики, захоплення Вугледару навряд чи дасть російським військам якусь особливу оперативну перевагу для подальших наступальних операцій у західній частині Донецької області.

  • Загроза для 72-ї бригади

Аналітик Forbes Девід Акс вважає , що 72-га бригада ЗСУ, яка обороняє місто, може бути відрізана, оскільки російська армія продовжує рухатися на північ від міста.

Аналітик нагадав, що бійці бригади вже два роки обороняють цю ділянку фронту – і на їхньому рахунку розгром російських військ, які перевищують її за чисельністю, у січні і лютому 2023 року.

«Але навіть найбільш добре оснащена бригада не може тримати оборону вічно, а два роки – це великий термін для ведення бойових дій без перепочинку», – пише Акс.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Одна головна причина. Чому Росія посунула на Вугледар і чим це загрожує?
  • Армія РФ стирає Вугледар на порох

Проєкт DeepState 24 вересня опублікував відео того, як російська армія нищить Вугледар артилерією, КАБами та іншими засобами ураження.

«Ситуація навколо міста критична і продовжує ускладнюватись, – написали аналітики. – Тримати до останнього – значить ставити руїни вище за ціну наших військових, що неприпустимо. Про сьогоднішні наслідки треба було думати раніше, а тепер уже пізно. Хоча бійці 72-ї бригади не здаються і попри все продовжують виконувати свою роботу».

Раніше DeepState повідомляв про значне просування агресора навколо Вугледара – місто беруть у кліщі.

  • «На одну бригаду ЗСУ Росія кидає до семи»

Армія РФ в районі Вугледару проти однієї бригади ЗСУ застосовує 4, подекуди і 6, і 7 бригад одночасно, розповів командир батальйону безпілотних систем 72-ї ОМБр Андрій Назаренко в ефірі Радіо Донбас Реалії 23 вересня. Ситуацію комбат охарактеризував як «достатньо критичну».

  • Генштаб про Времівський напрямок

Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 25 вересня повідомив про вісім штурмів агресора на Времівському напрямку, до якого належить і Вугледар.

«Противник здійснив вісім штурмів наших позицій в районах Вугледару, Катеринівки, Водяного та Павлівки. Активно задіював для ударів на напрямку бомбардувальну авіацію», – йдеться у зведенні.

  • Чому ситуація з Вугледаром стала критичною?
  • Чи припустився помилки Генштаб, коли не посилив цей напрямок свіжими силами?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода.Ранок:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Урбіцид на Донбасі: навіщо Росія стирає на порох міста сходу?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Боєприпасний голод надовго: чому ЗСУ нічим поповнити запаси для артилерії?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Діти у бронежилетах і батьки, які нікому не вірять. Як рятують дітей прифронтового Донбасу