Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на ЗАЕС погіршилася? | Новини Приазов’я


Ситуація на ЗАЕС погіршилася? | Новини Приазов’я
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чому Запорізька АЕС знову перебуває у зоні підвищеного ризику небезпеки? Чи пов'язані між собою події довкола Курської АЕС із Запорізькою станцією? Яку роль відіграє МАГАТЕ у врегулюванні питань ядерної безпеки у війні Росії з Україною?

Запорізька АЕС знову перебуває у зоні підвищеного ризику небезпеки. Наразі вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі. Про це 3 вересня повідомило державне підприємство «Енергоатом». За даними компанії, 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

В «Енергоатомі» зазначили, що в разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива. Також у повідомленні сказано, що українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, адже існує загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами. Лінію відремонтують, щойно спеціалістам буде гарантована безпека. Водночас 3 вересня до України прибув генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі. Він заявив, що відвідає Запорізьку АЕС, щоб «допомогти запобігти ядерному інциденту».

Чому Запорізька АЕС знову перебуває у зоні підвищеного ризику небезпеки? Чи пов'язані між собою події довкола Курської АЕС із Запорізькою станцією? Яку роль відіграє МАГАТЕ у врегулюванні питань ядерної безпеки у війні Росії з Україною? Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведуча Юлія Щетина.

Форум

XS
SM
MD
LG