Хаос і смерті: Як ліванці борються за життя під авіаударами Ізраїля?

Дим здіймається після ізраїльського удару по місту Сур у Лівані, 25 вересня 2024 року

Фред Бежан і Яссін Ябер

Абу Мухаммад – один із двох людей, які досі живуть у 12-поверховому житловому будинку в південному ліванському місті Сур.

Більшість з 200 000 мешканців міста втекли після того, як 23 вересня Ізраїль розпочав завдавати руйнівних авіударів.

«Тут більше немає життя», – каже Мухаммад, який працює прибиральником у будинку. «Всі роз'їхалися. Майже всі магазини закриті. Працює лише одна пекарня».

Масовані повітряні удари Ізраїлю спрямовані проти «Хезболли» – підтримуваного Іраном збройного угруповання і політичній партії, яка контролює більшу частину південного Лівану. Але ці удари призвели до величезних жертв серед цивільного населення.

Понад 700 людей було вбито і понад 100 тисяч були змушені покинути свої домівки.

Також ракетні обстріли Ізраїлю з боку «Хезболли» призвели до того, що ще тисячі людей вздовж кордону стали біженцями.

Сполучені Штати вважають «Хезболлу» терористичною організацією, хоча Європейський Союз вніс до чорного списку лише її збройне крило.

За словами жителів, багато людей загинули і в результаті інтенсивних обстрілів та повітряних ударів по Суру і його околицях, четвертому за величиною місту Лівану і одній з головних цілей ізраїльської повітряної кампанії.

«Коли авіаудар припадає неподалік, я біжу до сусідньої лікарні, щоб сховатися, – розповідає Мухаммад, – в іншому випадку я стою на варті біля вхідних воріт будівлі, щоб ніхто не намагався вдертися всередину».

Мухаммад, якому за 50, розповів, що в місті відчувається гостра нестача палива, а електрика подається лише на кілька годин ввечері. За його словами, ціни на основні товари злетіли до небес, і багато людей, що залишилися в місті, покладаються на свої аварійні запаси їжі.

За його словами, лише грім обстрілів, гуркіт бомб і рев ізраїльських військових літаків порушують моторошну тишу.

До цього Сур, прибережне місто на узбережжі Середземного моря, був популярним серед відпочивальників.

Мухаммад переїхав до Сура після того, як у 2011 році в сусідній Сирії спалахнула громадянська війна. Кілька місяців тому він відправив дружину і трьох дітей назад до Сирії.

Але Мухаммад каже, що залишиться в Сурі, попри ризики, навіть коли десятки тисяч людей відчайдушно намагаються втекти з південного Лівану у відносну безпеку до столиці Бейрута і північного Лівану.

«Я вже біженець», – каже він. «Куди я піду? У мене навіть немає коштів, щоб виїхати».

Квиток на автобус з Сура до Бейрута зазвичай коштує близько 3 доларів США. Зараз, за його словами, автобусні компанії беруть до 100 долларів з людини. Таксі коштує щонайменше 300 доларів.

Ескалація

Ізраїльські повітряні бомбардування Лівану є найсмертоноснішими з часів війни між Ізраїлем та «Хезболлою» у 2006 році.

Ці два вороги обмінюються постійними ударами через кордон відтоді, як у жовтні Ізраїль розпочав операцію в секторі Газа у відповідь на безпрецедентний напад на Ізраїль палестинського угруповання «Хамас», визнаного США та ЄС терористичним. Тоді на знак солідарності з палестинцями «Хезболла» запустила ракети по Ізраїлю.

Протягом останніх тижнів Ізраїль посилив свої атаки проти «Хезболли». 17-18 вересня в результаті ймовірних ізраїльських атак через детонацію пейджерів та рацій, що використовуються членами озброєного угруповання, загинули десятки людей і тисячі були поранені.

Всього через кілька днів Ізраїль розпочав те, що дехто називає одним з найінтенсивніших повітряних атак в сучасних війнах, вразивши тисячі цілей на півдні Лівану і в Бейруті.

Останніми днями ізраїльські офіційні особи робили припущення, що країна готується до наземного вторгнення до Лівану попри те, що Сполучені Штати намагаються забезпечити припинення вогню між Ізраїлем і «Хезболлою».

У Сайді 23 вересня утворився величезний затор на дорогах, оскільки жителі тікають з південного Лівану на тлі ізраїльських авіаударів

«Ми не можемо повернутися»

Під час ескалації конфлікту між Ізраїлем і «Хезболлою» звичайні ліванці та ізраїльтяни несуть на собі основний тягар війни.

Академік Салах втік з містечка Аббасія, що поблизу Сура, з дружиною і сином після того, як будинок їхнього сусіда був зрівняний з землею ізраїльським авіаударом.

«Коли я виїжджав з міста, біля нас падали ракети і снаряди», – розповідає він. «Я бачив, як позаду нас обвалився житловий будинок».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ескалація ризикує перетворитися на пожежу»: Білий дім щодо обстрілів між Ізраїлем і «Хезболлою»

Зазвичай дорога до Бейрута займає близько години. Але сім'я Салаха провела в дорозі майже 30 годин, оскільки головна магістраль країни була забита тисячами автомобілів.

«Це був хаос», – каже Салах. «Я бачив жінок, які народжували на узбіччі дороги. Деякі машини, в яких закінчилося пальне, були покинуті. У деяких машинах було до 10 осіб. Люди сиділи на дахах або в багажнику».

Салах і його сім'я живуть у маленькій квартирі в Бейруті, який також став мішенню ізраїльських ударів, разом з двома іншими сім'ями. Він не знає, коли зможе повернутися додому.

Рятувальники оглядають завали на місці ізраїльського удару по аптеці в південному ліванському селі Акбіє 24 вересня

«Найгірше те, що ми не можемо повернутися, – каже він, – якщо хтось із наших родичів загине там, ми не зможемо його поховати. Місто порожнє, а під завалами лежать тіла. Їх нікому поховати».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: CNN: у пейджерах «Хезболли» були заміновані акумулятори
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Ірану: удари між «Хезболлою» й Ізраїлем можуть перерости в регіональну війну
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США, «Група семи», ЄС та країни Близького Сходу закликали до перемир’я в Лівані