Доступність посилання

ТОП новини

ABC News: операція з виробництва пейджерів, які вибухнули у Лівані, планувалася 15 років


Джерело підтвердило ABC News, що в плануванні атаки брали участь підставні компанії, де кілька рівнів ізраїльських розвідників і їхні активи прикривали легальну компанію
Джерело підтвердило ABC News, що в плануванні атаки брали участь підставні компанії, де кілька рівнів ізраїльських розвідників і їхні активи прикривали легальну компанію

Ізраїль причетний до виробництва пейджерів, які вибухнули у бойовиків угруповання «Хезболла» на цьому тижні, цей тип операції з «перекриття ланцюжка поставок» планувався щонайменше 15 років, повідомило ABC News джерело в американській розвідці.

За словами джерела, ЦРУ довго не хотіло застосовувати цю тактику, оскільки ризик для невинних людей був занадто високим.

Джерело підтвердило ABC News, що в плануванні атаки брали участь підставні компанії, де кілька рівнів ізраїльських розвідників і їхні активи прикривали легальну компанію, яка виробляла пейджери, при цьому принаймні деякі з тих, хто виконував роботу, не знали, на кого вони насправді працювали.

Про причетність Ізраїлю до виготовлення вибухівки вперше повідомила газета The New York Times. За даними джерел, в пейджери було закладено від однієї до двох унцій вибухівки і дистанційний детонатор для здійснення вибуху.

За словами міністра охорони здоров'я Лівану, за останні два дні в результаті вибухів, що сталися дистанційно за допомогою вибухівки, закладеної в пейджерах або раціях, загинули щонайменше 37 осіб і 2 931 отримали поранення.

18 вересня на півдні Лівану здетонували портативні радіоприймачі, які використовувалися угрупованням «Хезболла», яке США визнали терористичною організацією. Ці вибухи сталися наступного дня після одночасної детонації пейджерів бійців «Хезболли».

Читайте також: У Лівані сталася повторна серія вибухів з детонацією рацій та радіоприймачів – Reuters

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль. Влада Ізраїлю ці заяви не коментує.

18 вересня агентство Reuters із посиланням на джерела, одне з яких – високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки, повідомило, що ізраїльська розвідка «Моссад» заклала вибухівку в п’ять тисяч пейджерів, імпортованих угрупованням «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

За словами джерела, три тисячі пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, що одночасно активувало вибухівку. Раніше представник «Хезболли» припустив, що пейджери були з вірусом, який міг спровокувати їхнє нагрівання, а потім вибух.

Форум

XS
SM
MD
LG