Доступність посилання

ТОП новини

США, «Група семи», ЄС та країни Близького Сходу закликали до перемир’я в Лівані


Дим над південним Ліваном після ізраїльських ударів
Дим над південним Ліваном після ізраїльських ударів

Сполучені Штати, інші країни «Групи семи», Євросоюз, а також провідні країни Близького Сходу, Саудівська Аравія, ОАЕ та Катар, закликали до негайного припинення вогню на ізраїльсько-ліванському кордоні та встановлення перемир’я терміном на 21 день, щоб дати можливість провести переговори та досягти дипломатичного розв’язання конфлікту. Спільна заява опублікована на сайті Білого дому.

За повідомленнями світових інформагенцій, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив 26 вересня, що не відповів на пропозицію щодо припинення вогню в Лівані, натомість дав указівку військовим продовжувати бойові дії на повну потужність.

Впродовж останніх днів значно загострилася і раніше напружена ситуація в Лівані та на півночі Ізраїлю. Ізраїльські військові завдають масованих ударів по ліванській території, переважно по півдню країни. Вони заявляють про превентивну операцію проти радикального проіранського угруповання «Хезболла» (визнане терористичним у США). Натомість «Хезболла» завдає ракетних ударів по Ізраїлю, у тому числі по густонаселених районах півночі та центру країни. Число загиблих у Лівані за кілька днів перевищило 600, в Ізраїлі є поранені. ООН заявила, що з понеділка, 23 вересня, 90 тисяч ліванців залишили свої будинки.

Як ідеться в спільній заяві провідних світових і регіональних держав, ситуація «становить неприйнятний ризик подальшої ескалації в масштабах усього регіону». У документі наголошується, що дипломатичне рішення неможливе за умов ескалації бойових дій. Тому необхідне припинення вогню хоча б на 21 день. Заклик підтримати перемир’я звернений «до всіх сторін», зокрема, урядів Ізраїлю та Лівану (влада якого не контролює діяльність озброєних загонів «Хезболли»).

У документі містяться посилання на резолюції Ради безпеки ООН, які передбачають, крім іншого, відведення сил «Хезболли» від кордону з Ізраїлем, а також припинення вогню в Секторі Гази.

Прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті висловив сподівання на швидке досягнення перемир’я, зазначивши, що багато залежить від Ізраїлю.

Представник Ізраїлю в ООН Данні Данон заявив журналістам, що Ізраїль підтримує припинення вогню. На засіданні Ради безпеки він звинуватив Іран у розпалюванні конфлікту. Іранський представник підтвердив, що Тегеран підтримує «Хезболлу» і «не залишиться осторонь» у разі розширення конфлікту.

Ізраїльські ЗМІ цитують деяких членів кабінету міністрів, які скептично оцінюють перспективи перемир’я та заявляють, що удари по «Хезболлі» мають тривати.

Голова Генштабу ізраїльської армії Герці Халеві повідомив 25 вересня про підготовку наземної операції в Лівані проти угруповання «Хезболла». Метою операції Халеві назвав повернення до своїх будинків переміщених жителів північних районів Ізраїлю. «Для цього ми готуємо наземний маневр», – наголосив Халеві.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, як очікується, 26 вересня прибуде до Сполучених Штатів, де він має намір виступити на сесії Генеральної асамблеї ООН. Поки що невідомо, чи заплановані переговори з керівництвом США чи інших країн.

«Хезболла» наполягає на тому, що будь-яке припинення вогню з її боку залежить від припинення бойових дій у Секторі Гази. Ізраїльська армія проводить там операцію після нападу 7 жовтня 2023 року угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та Євросоюзі. Жертвами джигадистів на півдні Ізраїлю стали близько 1200 людей, майже 250 були захоплені в заручники та вивезені до Гази. Майже половина з них досі залишається в руках «Хамасу». Скільки захоплених залишаються живими, невідомо.

«Хезболла» має значний вплив у Лівані, який межує з Ізраїлем на півдні. Угруповання, яке має підтримку Ірану, випустило ракети по Ізраїлю наступного дня після нападу 7 жовтня 2023 року. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовані з прикордонних районів із обох боків.

Форум

XS
SM
MD
LG