Доступність посилання

ТОП новини

CNN: у пейджерах «Хезболли» були заміновані акумулятори


Залишки пейджера, який вибухнув у Лівані, 18 вересня 2024 року
Залишки пейджера, який вибухнув у Лівані, 18 вересня 2024 року

Вибухівку в пейджерах членів «Хезболли», яка є як озброєним угрупуванням, так і політичною партією, яка контролює більшу частину районів із шиїтським населенням на півдні Лівану, було заховано в акумуляторах. Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на двох високопоставлених ліванських співробітників служб безпеки.

Один із співрозмовників заявив, що вибухівку було заховано всередині акумуляторів настільки складним способом, що її неможливо було виявити. Він не уточнив, які перевірки пройшли пейджери перед ввезенням до країни.

Інший чоловік розповів, що оглянув один із пейджерів і спостерігав, як той вибухнув. За його словами, вибухова речовина була «вкраплена» в літієву батарею пейджера. Він додав, що ніколи не бачив нічого подібного.

Читайте також: ABC News: операція з виробництва пейджерів, які вибухнули у Лівані, планувалася 15 років

Згідно з документом, з яким ознайомився CNN, ліванська влада вважає, що пристрої підірвали, відправивши на них електронні повідомлення.

Минулого тижня в Лівані відбулися одночасні вибухи пристроїв зв'язку, які члени «Хезболли» (США визнали її терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію) використовували для зашифрованої внутрішньої передачі повідомлень. За даними МОЗ Лівану, всього в результаті вибухів загинули щонайменше 37 людей, у тому числі кілька дітей, ще близько трьох тисяч осіб отримали поранення, багато з яких були випадковими цивільними особами.

«Хезболла» та влада Лівану звинуватили в атаці Ізраїль. Влада Ізраїлю безпосередньо не коментувала подію, проте, за даними CNN, вибухи стали результатом спільної операції розвідувальної служби «Моссад» та ізраїльських військових.

Форум

XS
SM
MD
LG