WSJ: Росія перекидає частину військ з України до Курської області

Перекидання російських підрозділів підтверджує обґрунтованість заяв українських представників про те, що операція на території РФ змусила Москву відтягнути війська із зони бойових дій в Україні, пише видання

Росія виводить частину своїх військ із території України, намагаючись організувати відповідь на наступ українських сил у Курській області РФ, пише видання The Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських офіційних осіб.

За їхніми словами, це – перше свідчення про те, що військова операція української армії на території Росії змушує Москву вивести з України підрозділи, які беруть участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну.

Американські аналітики поки не визначили, скільки військ перекидається до Росії і як це може вплинути на перебіг бойових дій на території України. Але перекидання російських підрозділів підтверджує обґрунтованість заяв українських представників, які стверджують, що операція на території Росії змусила Москву відтягнути війська із зони бойових дій в Україні, пише видання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міністр оборони Литви: Росія перекидає війська із Калінінграда в Курську область

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що дії України створили «справжню дилему» для російського президента Володимира Путіна. За словами Байдена, представники його адміністрації перебувають у постійному контакті з українцями, і він регулярно отримує інформацію про те, що відбувається.

Адміністрація Байдена заявила, що вона не отримувала від української сторони попереднього повідомлення про намір перенести бойові дії на територію Росії.

13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що українські військові продовжують операцію на території Курської області РФ і за добу просунулися на окремих напрямках від одного до трьох кілометрів. За його словами, під контролем України – 74 населені пункти у Курській області РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сотні військових РФ здалися в полон у Курській області – Зеленський

12 серпня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Морпіхів із Севастополя кинули зупиняти ЗСУ в Курській області Росії: подробиці