Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони Литви: Росія перекидає війська із Калінінграда в Курську область


Кащюнас висловив повагу українським «діям на півночі»
Кащюнас висловив повагу українським «діям на півночі»

Литовський міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас 13 серпня, зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві, повідомила пресслужба Офісу президента.

Під час розмови із Зеленським Кащюнас висловив повагу українським «діям на півночі» і заявив, що наразі ніхто не каже, що «червоні лінії» перейдені.

«Я кажу литовському народу: ви подивіться, як українці за вас боряться, тому що через їхню боротьбу їм (Росії – ред.) треба відводити війська з Калінінграда. Ми навіть називаємо це «демілітарізацією» Калінінграда, яка відбувається завдяки хоробрості ваших військових, завдяки вашим рішенням», – сказав міністр.

На його думку, хорошим знаком від партнерів був би дозвіл на використання засобів дальнього ураження: «Ми лобіюємо це, впевнений, що ми повинні це робити», сказав він.

Калінінград (на той момент мав німецьку назву Кеніґсберґ) був приєднаний до Радянського Союзу за підсумками Другої світової війни.

Дивіться також: Сотні військових РФ здалися в полон у Курській області – Зеленський

Раніше, сьогодні, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що українські військові продовжують операцію на території Курської області РФ і за добу просунулися на окремих напрямках від одного до трьох кілометрів. За його словами, під контролем України 74 населені пункти у Курській області РФ.

12 серпня президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. На засіданні Ставки Сирський повідомив, що під контролем ЗСУ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Дивіться також: Сміливо, блискуче, історично – американські сенатори про операцію ЗСУ в Курській області

Того ж дня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG