Доступність посилання

ТОП новини

Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ – МЗС


У МЗС наголосили, що цілями ЗСУ в Курській області є лише російські військові сили, а мета операції – збереження життя українців і захист території України від російських ударів
У МЗС наголосили, що цілями ЗСУ в Курській області є лише російські військові сили, а мета операції – збереження життя українців і захист території України від російських ударів

Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів, заявили в українському Міністерстві закордонних справ.

«На відміну від Росії, Україні чуже не потрібно. Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області, ми хочемо захистити життя своїх людей», – сказав на брифінгу в Києві речник МЗС Георгій Тихий.

Він нагадав, що лише з Курської області РФ з початку літа по Сумській області було завдано понад 2000 ударів, зокрема, використано 255 керованих авіабомб і понад 100 ракет.

«На жаль, в України немає достатньо можливостей завдавати далекобійних ударів тим озброєнням, яке наявне, щоб захиститися від цього терору. Немає поки що цих рішень, на яких ми наполягаємо. Тому є потреба за допомогою ЗСУ проводити звільнення цих прикордонних районів від російських військових контингентів, які завдають по Україні ударів», – зауважив Тихий.

Читайте також: Британія не дала Україні дозволу на використання Storm Shadow в операції у Курській області РФ – ЗМІ

Речник зазначив, що Україна досягає «відповідних цілей» у Курській області й продовжуватиме це робити, оскільки це необхідно для безпеки і захисту країни.

У МЗС наголосили, що ЗСУ – цивілізована європейська військова сила, яка повністю дотримується законів і звичаїв ведення війни, міжнародного гуманітарного права, цілями ЗСУ є лише російські військові сили, а мета операції – збереження життя українців і захист території України від російських ударів.

Тихий також нагадав, що РФ принесла війну на територію України, і цілком справедливо, що тепер ця війна повертається на територію РФ.

«Чим швидше РФ погодиться на відновлення справедливого миру, зокрема на основі Формули миру, тим швидше припиняться рейди Сил оборони України на території РФ», – додав він.

Читайте також: У Білому домі на заяви РФ про Курську область порадили Путіну «забратися з України»

12 серпня президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. На засіданні Ставки Сирський повідомив, що під контролем ЗСУ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Того ж дня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Президент РФ заявив, що йому тепер «зрозуміло, чому Україна відмовлялася від мирного плану врегулювання». На його думку, Україна «прагне покращення своїх переговорних позицій у майбутньому».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

Форум

XS
SM
MD
LG