Доступність посилання

ТОП новини

«Креативна» українська армія й «неефективна» російська: що проявили події у Курській області Росії?


Бійці із синім скотчем на шоломах скидають російський прапор на одній із адміністративних будівель населеного пункту Курської області Росії. Серпень 2024 року
Бійці із синім скотчем на шоломах скидають російський прапор на одній із адміністративних будівель населеного пункту Курської області Росії. Серпень 2024 року

Що дає Україні операція ЗСУ у Курській області Росії? Наскільки це відповідає міжнародному праву? Яким може бути подальший розвиток подій? І на які висновки розвиток подій на Курщині наштовхує?

Про це Радіо Свобода розпитало експерта з європейської політики та питань безпеки, засновника Brussels Freedom Hubпро Роланда Фройденштайна:

– Що «викрила» українська операція в Курській області?

– Україна відповідає (на агресію Росії – ред.) в межах міжнародного права. Те, що вона робить, – абсолютно законно.

Україна відповідає у межах міжнародного права. Те, що вона робить, – абсолютно законно

Реакція Росії у військовому плані була повільною. Весь цей конфлікт тривав повільно, бо Росія і її армія організовані в крайній формі вертикалі, як це називають. Це «зверху вниз».

Високі офіцери в оточенні Путіна не кажуть йому правду, й це ускладнює ухвалення рішень російською стороною. Тож російська армія дуже неефективна.

Він (Володимир Путін – ред.) може використовувати свою кількісну перевагу (чисельність особового складу армії – ред.).

Але Україна продемонструвала, що вона швидша, креативніша і що її армія може бути ефективнішою навіть за меншої кількості. Думаю, це наразі головний висновок.

Військовослужбовці ЗСУ на кордон із Курською областю Росії. 11 серпня 2024 року
Військовослужбовці ЗСУ на кордон із Курською областю Росії. 11 серпня 2024 року

Хоча Україна не змогла досягти стійких і істотних успіхів у контрнаступі на півдні та сході, переважно на Донбасі та в Запорізькій області торік, вона фактично може пройти через слабко захищені російські позиції вздовж ще 500 км кордону… і використовувати свої переваги – швидкість, креативність, рішучість, мужність – набагато краще, ніж на передовій на Донбасі та в Запоріжжі, де все дуже статично і де триває війна на виснаження.

– Яким може бути подальший розвиток подій?

– Можливо, Росія переважає українські війська в Курській області завдяки самій чисельності.

Україні може здатися, що витрачати досвідчені війська на утримання цієї території – задорого. Але вона може спробувати атакувати в іншому місці.

Є ще 500 кілометрів кордону, слабо захищеного Росією. Ми не знаємо, як це відбуватиметься, але щойно завойовану територію як можливу розмінну монету в переговорах часто називають серед причин операції.

Є й інші. Наприклад, бажання українців бити по певним лініям постачання, залізничним сполученням, що можливо зробити зі свіжозавойованої території.

Інтенсивність бойових дій на Донбасі вже знизилася

Також є дуже важлива мотивація для України перетягнути російські оперативні резерви – першокласні війська – з Донбасу та Запорізької області до точки, де Україна щойно атакувала.

Інтенсивність бойових дій на Донбасі вже знизилася до найнижчої позначки за багато-багато місяців. Тому є чимало переваг, які Україна отримала і може отримати найближчими тижнями.

– Чи посилить Захід підтримку «креативної» української армії?

– Думаю, звісно, західні партнери України вражені.

Вони були здивовані цим так само, як і Росія.

Україна, очевидно, не інформувала нікого, і не запитувала дозволу.

Західні партнери зачаровані здатністю України перевернути ситуацію

Західні партнери зачаровані здатністю України перевернути ситуацію, використати свою креативність і швидкість, викрити неефективність російської армії, а також, певним чином, викрити Путіна як лідера.

Все це позитивно працює на Заході для України.

Але чи отримає Україна тепер системи озброєнь, абсолютно необхідні для досягнення успіху деінде на лінії фронту, такі як німецькі ракети Taurus, наприклад, великий знак питання.

Не бачу жодного зсуву на цьому напрямку.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG