Зустріч між Трампом і Зеленським поки не призначена – Reuters

Трамп на передвиборчому мітингу в Пенсильванії 23 вересня заявив, що Зеленський хоче, щоб демократи перемогли на виборах у США 2024 року (фото ілюстративне)

Зустріч між президентом України Володимиром Зеленським, який відвідує США цього тижня, і кандидатом від республіканців на виборах президента Сполучених Штатів Дональдом Трампом поки що не призначена, повідомило агентство Reuters із посиланням на оточення експрезидента.

Трамп на передвиборчому мітингу в Пенсильванії 23 вересня заявив, що Зеленський хоче, щоб демократи перемогли на виборах у США 2024 року.

«Я вважаю, що Зеленський – найкращий продавець в історії. Щоразу, як він приїжджає, він їде з 60 мільярдами доларів, – сказав Трамп. – Він дуже хоче, щоб вони виграли ці вибори, але я б вчинив по-іншому – я б домовився про мир».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Трамп після розмови із Зеленським знову заявив, що завершить війну і каже про переговори

Як пише Reuters, заява кандидата в президенти від Республіканської партії контрастує з лінією деяких його союзників, які стверджують, що Україна вітала б повернення Трампа, оскільки лише він, за їхніми словами, може вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб покласти край війні РФ проти України.

Кампанія кандидатки від демократів Камали Гарріс розкритикувала Трампа за те, що він не сказав, що хоче, щоб Україна виграла війну.

«Віцепрезидентка Гарріс розуміє, що якщо Америка піде з України, Путін сидітиме в Києві, дивлячись на решту Європи й наших союзників по НАТО», – заявили в кампанії Гарріс.

В Офісі президента Зеленського заяви експрезидента США поки не коментували.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Слово чи підпис Путіна коштують менше, ніж шкарпетки, які він носить» – Адам Міхнік

Трамп не уточнював, як саме він планує домовлятися з Росією про мир, заявляючи, що зателефонує російському лідеру Володимиру Путіну й українському президенту Володимиру Зеленському і закличе їх домовитися.

Президент Володимир Зеленський перебуває в США, де планує відвідати сесію Генасамблеї ООН, а також представити «план перемоги» України президентові США Джо Байдену, а також кандидатам у президенти Камалі Гарріс і Дональду Трампу.

З Байденом і Гарріс Зеленський має зустрітися 26 вересня. Трамп минулого тижня заявив, що, «ймовірно», зустрінеться із Зеленським.

США і союзники надали багатомільярдну допомогу Україні з початку російського вторгнення в лютому 2022 року, а також запровадили кілька раундів санкцій проти Москви.

Раніше під час телефонної розмови з Трампом Зеленський відзначав «життєву важливість двопартійної та двопалатної американської підтримки для захисту свободи й незалежності» України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Доведеться чимось жертвувати»: мирний план України. Що чекає окуповані території?