Доступність посилання

ТОП новини

«Потенційно підступний майданчик»: Як Зеленського зустрінуть в ООН і на що можна сподіватися?


Президенти Зеленський та Байден під час зустрічі у Білому домі. Вашингтон, США. Вересень 2023 року
Президенти Зеленський та Байден під час зустрічі у Білому домі. Вашингтон, США. Вересень 2023 року
Стюарт Грір

Володимир Зеленський перебуває із офіційним візитом у Сполучених Штатах. У президента України запланована низка заходів, зокрема, 23 вересня – виступ на Генеральній Асамблеї ООН, а далі – зустрічі із президентом США Джозефом Байденом, кандидатами у президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.

У США Зеленський представить свій План миру і, очевидно, переконуватиме партнерів у більшій підтримці Україні.

Чи почують українського президента лідери держав – про це Радіо Свободи розпитало Річарда Гоуена (Richard Gowan) – директора Міжнародної кризової групи в ООН.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Генеральній асамблеї ООН. Нью-Йорк, 19 вересня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Генеральній асамблеї ООН. Нью-Йорк, 19 вересня 2023 року

– Чого можна очікувати від виступу президента України Зеленського в ООН? Він, очевидно, намагатиметься згуртувати навколо мирних зусиль України широке коло країн, заручитися більшою підтримкою. Який прийом ви очікуєте для нього?

Українські дипломати занепокоєні тим, що агресія Росії цього року відійшла на другий план у порядку денному Організації Об'єднаних Націй, оскільки всі були зосереджені на Газі, і Зеленський може використати низку промов, які він виголосить у Нью-Йорку, щоб перефокусувати увагу на цю війну.

Я думаю, що Зеленський говоритиме про необхідність справедливого миру в Україні. Думаю, він звернеться із закликом про надання більшої військової підтримки. Західні лідери аплодуватимуть йому.

Лідери з інших частин світу, таких як Азія та Африка, я думаю, будуть ставитися до нього з повагою, але, можливо, будуть трохи менш переконані в його аргументах.

– Але поки ми нічого конкретного не знаємо про цей План перемони, бо він не був повністю розкритий або взагалі не був розкритий. Ми тільки знаємо, що Зеленський зустрінеться із президентом США Байденом. Що ми може прочитати, так би мовити, між рядків, про те, що являє собою цей План перемоги?

Для багатьох членів ООН за межами Європи існує відчуття, що для України дійсно настав час сісти за стіл переговорів з Росією

Поки що незрозуміло, що саме Зеленський збирається сказати, але, схоже, що це буде стосуватися необхідності надання Україні більшої військової допомоги.

Це може добре зіграти в деяких європейських столицях, але реальність така, що для багатьох членів ООН за межами Європи існує відчуття, що для України дійсно настав час сісти за стіл переговорів з Росією. Можливо, вони не усвідомлюють, наскільки важко українцям буде домовитися з Кремлем про життєздатну угоду.

І питання зняття обмежень на американську зброю, щоб Україна могла атакувати воєнні цілі далі вглиб Росії. Про це вже говорили... Припускаю, що Генасамблея ООН стала наступною віхою у таких дебатах. Чи очікуємо ми якихось оголошень з цього приводу на асамблеї?

Ви можете побачити, як європейські лідери зустрічаються, розмовляють із Зеленським, намагаючись вирішити це питання.

Я не думаю, що це тема, про яку ми багато почуємо в основних промовах лідерів в ООН, оскільки вона викликає розбіжності.

Є багато членів ООН, які вважають, що НАТО фактично продовжує війну, озброюючи Україну

Є багато членів ООН, які вважають, що НАТО фактично продовжує війну, озброюючи Україну, і у мене є відчуття, що більше уваги буде приділено Газі, а потім ми відчуваємо, що багато країн, включаючи США, також дуже хочуть зосередити увагу на іншій війні – громадянській війні в Судані, тому що це, можливо, один із випадків, коли ООН могла б досягти більшого і мати більше важелів впливу, ніж вона має зараз, чи то щодо Гази, чи то щодо України.

Розкажіть мені про це трохи більше. Які важелі впливу це може мати?

США дуже наполегливо намагаються змусити ООН приділити більше уваги суданському питанню.

США дуже наполегливо намагаються змусити ООН приділити більше уваги суданському питанню

Американські дипломати навіть говорять про можливість розгортання миротворчих сил за підтримки ООН, якщо вдасться домогтися припинення вогню в Судані.

Я думаю, що серед багатьох членів ООН існує реальне відчуття того, що організація не відреагувала достатньо швидко, коли Судан охопила повномасштабна війна минулого року.

Є відчуття провини за це, і є відчуття, що цей тиждень є моментом для політичного повідомлення всім угрупованням в Судані про те, що вони повинні відступити і, нарешті, дійти до якоїсь мирної угоди.

– Повернуся до війни в Україні. Знаєте, буде зустріч Зеленського з президентом Байденом, але він також намагатиметься заручитися підтримкою інших кандидатів у президенти - Гарріс і Трампа. Як ви думаєте, наскільки вони будуть сприйнятливими до його закликів про надання більшої кількості зброї, зменшення обмежень на враження цілей на території Росії?

Ну, я думаю, що США є потенційно підступним майданчиком для Зеленського.

Адміністрація Байдена, схоже, продовжує досить скептично ставитися до деяких його закликів про дозвіл на проведення глибоких ударних операцій проти Росії.

І, звичайно, президент Трамп був вкрай непрозорим щодо того, чи хоче він, щоб Україна досягла успіху в цій війні, чи він насправді вважає за краще швидко домовитися із росіянами.

Тож після свого виступу в ООН Зеленський буде у Вашингтоні, намагаючись заручитися підтримкою після дуже важкого для українців року.

  • Президент України Володимир Зеленський прибув до Нью-Йорка для участі в заходах в рамках тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН.
  • Заплановано низку двосторонніх зустрічей президента України з лідерами держав та міжнародних організацій, а також керівниками американських компаній щодо забезпечення енергетичних потреб України.
  • 23 вересня, Зеленський виступить на Саміті майбутнього у штаб-квартирі ООН
  • 24 вересня президент візьме участь у засіданні Ради Безпеки ООН з українського питання.
  • 25 вересня запланований виступ Володимира Зеленського на загальних дебатах у Генасамблеї ООН.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG