Польща допомогла підривнику «Північних потоків» втекти від переслідування ФРН – Der Spiegel

Витік газу на поверхню моря після підриву «Північних потоків», архівне фото

Учасник підривів газопроводів «Північний потік», який є громадянином України, втік з Німеччини за підтримки Польщі, стверджує видання Der Spiegel. За повідомленням, дайвера попередили про випущений на його ім’я наказ про затримання у ФРН.

За даними Der Spiegel, пізніше українця доставили з Польщі до кордону з Україною автомобілем із дипломатичними номерами українського посольства у Варшаві. Видання називає ім’я підозрюваного в диверсії – Володимир Ш. Імовірно, може йтися про Володимира Журавльова, ім’я якого раніше опублікувала газета The Wall Street Journal.

Згідно з розслідуванням Der Spiegel, німецького телеканалу ZDF та данської телерадіомовної компанії DR, громадянин України двічі перебував у Німеччині після здійснення диверсії – восени 2023 року та навесні 2024 року. Востаннє він відвідував у травні родичку своєї дружини в Берліні — проїздом дорогою до Копенгагена.

21 червня, за кілька днів після того, як українець залишив Німеччину, генеральний прокурор ФРН видав наказ про його затримання. Європейський наказ про арешт цього ж дня було надіслано до Польщі.

Видання пише з посиланням на інформацію спецслужб, що польська прокуратура висловила готовність негайно затримати громадянина України, але цього не сталося. На початку липня німецька сторона своїми каналами дізналася, що Польща не збирається співпрацювати в цій справі.

6 липня підозрюваний у диверсії перетнув кордон Польщі та України. Берлін переконаний, що Варшава попередила розшукуваного. За інформацією Der Spiegel, польські офіційні особи не планували затримувати дайвера, а дехто називав його «героєм». Дії Польщі викликали обурення правоохоронних органів Німеччини, пише видання.

Якби наказ про затримання був виданий раніше, німецькі слідчі могли б затримати українця у Німеччині ще у травні. Тоді про його ймовірну участь у диверсії було відомо, але органи безпеки ФРН не мали наказу про арешт.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: То хто все ж підірвав «Північний потік»?

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2». Магістраль не підлягає відновленню. Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи були підірвані, але винні ще встановлюються. Росія у розслідуванні не брала участі. Москва покладає відповідальність за те, що сталося, на США та їхніх союзників. Вашингтон свою причетність заперечує.

Влада України якусь причетність до організації диверсії відкидає.