В ОП повідомили, на які умови для досягнення миру Україна категорично не погодиться

Михайло Подоляк наголосив, що офіційна позиція Києва лише одна: війна має закінчитися поразкою Росії

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що на сьогоднішній день не існує жодного плану з припинення війни, де фігурувало б замороження конфлікту, припинення вогню або передача Росії якихось територій. Він сказав про це в ефірі телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»).

«Про це президент неодноразово говорив, це чітко домінуюча позиція: жодного заморожування конфлікту, тому що воно не приведе до фіналу війни як такої, а призведе лише до отримання Росією можливості накопичити додаткові ресурси і продовжити вже третім етапом масові вбивства цивільного населення в Україні. Тому, звичайно ж, немає жодних концепцій поступки територіями, немає жодних концепцій заморозки конфлікту», – сказав він.

Подоляк наголосив, що офіційна позиція Києва лише одна: війна має закінчитися поразкою Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: План перемоги України готовий на понад 90% – Зеленський

«Поразку Російської Федерації можна забезпечити певною кількістю зброї як такої. Тобто, грубо кажучи, військовий, дипломатичний, економічний і політичний примус, – каже він. – Плюс Курська операція, яка показує, що справді можна ефективно працювати, у тому числі на території Росії, приносячи туди і масштабуючи там війну».

За словами Михайла Подоляка, Курська операція фігурує у «плані перемоги» президента Володимира Зеленського.

«Це істотно впливатиме на ті соціальні настрої, по-перше, які є в Росії. По-друге, це буде суттєво тиснути на путінське оточення і вести до фіналу цієї війни», – заявив він.

За словами радника голови ОП, західні союзники зацікавлені в тому, щоб міжнародне право домінувало, але для цього мають бути тактичні чи стратегічні поразки Росії, оскільки все інше призводитиме лише до ескалації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Завдати контрольного удару і добити Україну». Ймовірні сценарії закінчення війни

«Якраз таки неправильний фінал цієї війни призведе до ескалації ситуації не лише у Східній Європі, а й у Європі в цілому, і це очевидно для наших західних союзників, – каже Подоляк. – Інше питання – бюрократія, швидкість ухвалення рішень, готовність дійсно перестати ховатися за цими міфічними «червоними лініями», точніше, міркувати про них, і так далі. Але з цим працює українська дипломатія, президент України інтенсивно говорить про це на різних майданчиках».

Президент України Володимир Зеленський напередодні заявив, що «план перемоги» України у війні з Росією готовий на понад 90%, і наступного тижня його презентують союзникам. Зокрема, Зеленський має представити цей план президентові США Джо Байдену і кандидатам у президенти Камалі Гарріс і Дональду Трампу. Зміст плану поки що не розголошують.

Німецьке видання Bild недавно написало з посиланням на власні джерела, що Зеленський, який під час візиту до США планував представити свою стратегію перемоги, може заявити про готовність погодитися на локальне припинення вогню на певних ділянках фронту і таким чином тимчасово заморозити ситуацію. В Офісі українського президента статтю назвали фейком.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нова реальність Путіна. Виявилося, що він «не воював з НАТО» весь цей час