Доступність посилання

ТОП новини

У Білому домі кажуть, що мирний план не має бути нав’язаний Україні ззовні


Українська влада має відігравати «керівну роль» у питанні завершення війни в Україні, каже Джейк Салліван
Українська влада має відігравати «керівну роль» у питанні завершення війни в Україні, каже Джейк Салліван

Українська влада має відігравати «керівну роль» у питанні завершення війни, «мирний план не може бути нав’язаний країні ззовні», зазначив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Він наголосив, що «будь-яка мирна ініціатива, яка суперечить суверенітету та територіальній цілісності України, не буде справедливою та стійкою».

«Я вважаю, що будь-який мирний план, який, по суті, має на меті нав’язати мир народу України, що суперечить фундаментальним принципам суверенітету та територіальної цілісності, демократії та свободи, не є справедливим або стійким», – сказав Салліван.

Раніше президент Володимир Зеленський наголосив, що війну із Росією «можна завершити справедливо лише на сильних позиціях, і українська влада робить для цього все можливе».

5 вересня російський лідер Володимир Путін, виступаючи на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, повторив свої твердження про те, що Росія «ніколи не відмовлялася від переговорів», і заявив, що такі переговори можливі на основі документів, які обговорювали навесні 2022 року в Стамбулі.

Путін раніше говорив, що Росія готова до переговорів тільки в тому випадку, якщо Україна поступиться їй територією, про анексію яких раніше заявила Москва. Частина з них, як і раніше, перебувають під контролем влади України.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив 19 серпня заяву Путіна від 12 серпня, що не може бути й мови про переговори після початку операції ЗСУ в Курській області РФ.

В американському Інституті дослідження війни (ISW) переконані, що таким чином офіційні особи РФ продовжили спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

Наприкінці липня у МЗС заявили, що Україна продовжує дотримуватися позиції, що можливо залучити Росію до другого саміту миру. Водночас речник міністерства зазначив, що Україна прагне миру, але цей мир має бути справедливим, питання також в тому, щоб Росія вела переговори доброчесно. І тут, за словами речника, важливі два фактори – тиск на полі бою і тиск на міжнародній арені.

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Форум

XS
SM
MD
LG