ISW: українські сили нещодавно просунулися на північ від Суджі

«Геолоковані кадри, опубліковані 20 жовтня, показують, що українські сили нещодавно просунулися на схід від Черкаського Порічного (на північ від Суджі)»

Українські сили нещодавно просунулися на північ від Суджі на тлі продовження боїв у Курській області Росії, пише у своєму звіті, опублікованому в ніч на 21 жовтня американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Геолоковані кадри, опубліковані 20 жовтня, показують, що українські сили нещодавно просунулися на схід від Черкаського Порічного (на північ від Суджі). Російські джерела стверджували, що російські війська атакували на північ від Суджі біля Малої Локні й на південний схід від Суджі біля Плехова, а українські сили атакували на південний схід від Коренєва поблизу Кругленького і Леонідова», – йдеться у звіті.

«Пов’язаний із Кремлем російський воєнний блогер заявив, що інформація про захоплення російськими військами Плехово є непідтвердженою. Повідомляється, що в районі Зеленого Шляху (на південний схід від Коренєва) діють підрозділи 155-ї ОМБР РФ, а в Курській області – підрозділи розвідгрупи «Алабай», – додали аналітики.

В ISW зазначили, що ані українські, ані російські джерела не повідомляли про наземні атаки в Глушковському районі (на захід від головного українського виступу в Курській області РФ) 20 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Нижньогородській області РФ дрони атакували завод-виробник вибухових речовин – медіа

Напередодні в українському Генштабі повідомили, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відвідав Курський напрямок фронту і заявив, що ситуація «залишається під контролем ЗСУ».

«Працював у військових частинах та підрозділах, які діють у Сумській і в Курській областях. Попри всі спроби противника перехопити ініціативу, ситуація залишається під нашим контролем», – розповів він.

14 жовтня російські медіа писали, що Україна за тиждень втратила 100 квадратних кілометрів у Курській області. Про активізацію наступальних дій і повернення захоплених Україною територій Курщини щоденно звітує російське Міноборони. У Генштабі ЗСУ цю інформацію не коментували.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Стала «приниженням для Кремля», але прирекла Сумщину? Як Курська операція посилить позиції України

6 серпня Україна розпочала раптовий наступ у Курській області Росії. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа. Російська влада у Курській області РФ оголосила режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.

У МЗС заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

За даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, ЗСУ станом на 20 серпня контролювали понад 1260 квадратних кілометрів території і 93 населені пункти у Курській області Росії. Після того повідомлялось, що частину з них російська армія повернула.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час