Армія оборони Ізраїлю оголосила про запровадження щоденних «локальних тактичних пауз» у Секторі Гази

Ізраїльська бронемашина контролює прикордонний із Сектором Гази район, фото ілюстративне

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосила про запровадження щоденних «локальних тактичних пауз» у військових діях у Секторі Гази.

«Це додатковий крок у зусиллях надання гуманітарної допомоги, які ЦАХАЛ і COGAT (ізраїльський урядовий підрозділ у справах палестинських територій – ред.) роблять з початку війни», – йдеться в повідомленні ЦАХАЛ.

Паузи в боях діятимуть з 8:00 до 19:00 щодня «до особливого розпорядження» в південній частині Сектора Гази на шляху від перехрестя Керем-Шалом до дороги Салах-ед-Дін і на північ, уточнює ЦАХАЛ.

У повідомленні ЦАХАЛ зазначено, що рішення було ухвалено «після додаткових обговорень з ООН та міжнародними організаціями».

«ЦАХАЛ продовжить підтримувати гуманітарні зусилля на місцях», – зазначає Армія оборони Ізраїлю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада безпеки ООН підтримала план США щодо перемир’я в Секторі Гази

Війна Ізраїлю та угруповання «Хамас» розпочалася 7 жовтня 2023 року з масованих ракетних ударів збройних угруповань «Хамас» та «Ісламський джихад» (визнані терористичними організаціями у США та ЄС) із Сектора Гази, заходу бойовиків на територію країни та захоплення заручників. У відповідь Ізраїль став завдавати масованих авіаударів по Сектору Гази, а пізно ввечері 27 жовтня зайшов великими силами на територію північної частини сектора.

Унаслідок війни в Ізраїлі з 7 жовтня загинуло 1200 осіб, понад 240 людей було захоплено бойовиками «Хамасу» як заручники. За час паузи в бойових діях з полону було повернуто 110 людей, ще 124, у тому числі 113 громадян Ізраїлю, залишаються в заручниках. Декого з них ізраїльська влада заочно оголосила померлими. За твердженням підконтрольного «Хамасу» міністерства охорони здоров’я Гази, з палестинської сторони загинули понад 37 тисяч людей, але незалежно ці дані підтвердити неможливо.