Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН підтримала план США щодо перемир’я в Секторі Гази


Палестинські біженці в Секторі Гази, фото ілюстративне
Палестинські біженці в Секторі Гази, фото ілюстративне

Рада безпеки ООН 10 червня підтримала запропонований США план урегулювання ситуації в Секторі Гази. Він передбачає припинення вогню, поетапне звільнення заручників і виведення ізраїльських військових із Гази.

За резолюцію, яка закликає сторони конфлікту, Ізраїль та угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС), ухвалити план «негайно» і «без додаткових умов» проголосували 14 із 15 членів Ради безпеки. Утрималася Росія.

План був представлений у червні президентом США Джо Байденом. Перший етап передбачає обмін заручниками та ув’язненими в Ізраїлі палестинцями, а також тимчасове припинення вогню. На другому етапі має відбутися остаточне звільнення заручників, повне припинення бойових дій та повне виведення ізраїльських військ із Гази.

На фінальній стадії має бути підготовлений міжнародний план відновлення Смуги Гази, яка зазнала масштабних руйнувань під час операції ізраїльської армії, а «Хамас» буде зобов’язаний видати Ізраїлю тіла загиблих заручників.

У тексті також підтверджується «непохитна прихильність» Ради безпеки щодо підтримки плану створення незалежної палестинської держави. «У цьому зв’язку наголошується на важливості об’єднання Сектора Гази з Західним берегом річки Йордан під управлінням Палестинської автономії», – вказано в резолюції.

Ізраїль раніше повідомляв про принципову згоду на запропоновані умови. Посол США в ООН Лінда Томас-Ґрінфілд зазначила, що якщо на виконання плану погодиться «Хамас», то бойові дії в Газі можуть припинитися вже сьогодні.

Військова операція Ізраїлю в Секторі Гази розпочалася восени 2023 року у відповідь на напад сил «Хамасу» на південь країни 7 жовтня. Жертвами атаки стали понад 1200 людей, ще понад 250 взяті в заручники. Близько 300 військових загинули під час військової операції.

Контрольована «Хамасом» влада заявляє, що під час ізраїльської операції загинули не менш як 37 тисяч жителів Гази. Сотні тисяч були змушені залишити свої будинки. Незалежного підтвердження ці дані не мають.

Форум

XS
SM
MD
LG