Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльський міністр Бенні Ганц оголосив про відставку


Останнім часом Бенні Ганц все частіше критикував прем’єра
Останнім часом Бенні Ганц все частіше критикував прем’єра

В Ізраїлі політик-центрист Бенні Ганц оголосив про відставку з посади міністра в уряді Беньяміна Нетаньягу, звинувативши прем’єра в тому, що той не здатний надати чіткого плану досягнення перемоги в Секторі Гази й післявоєнного облаштування цієї території.

Ганц, опонент Нетаньягу, погодився увійти до військового кабінету після нападу угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США і ЄС, на Ізраїль 7 жовтня і початку бойових дій у Газі. Останнім часом він все частіше критикував прем’єра.

Відхід Ганца з кабінету не позбавить Нетаньягу більшості, оскільки його уряд спочатку був сформований без прихильників Ганца і, як і раніше, має в своєму розпорядженні більшість у Кнесеті. Однак, як зазначають коментатори, на тлі посилення міжнародного тиску на Ізраїль з питання про припинення вогню в Секторі Гази відхід центристського політика може мати серйозні політичні наслідки.

Раніше Ганц закликав Нетаньягу до 8 червня викласти чіткий план того, що його кабінет має намір робити у Газі. Не отримавши відповіді, міністр оголосив про відставку. У своєму виступі він дав зрозуміти, що виступає на підтримку запропонованого раніше президентом США Джо Байденом мирного плану, сказавши, що ставить повернення заручників «вище за збереження влади». Він також закликав до дострокових виборів.

Нетаньягу, реагуючи на відставку Ганца, заявив: «Зараз не час кидати бій – зараз час об’єднати зусилля». Він знову сказав, що Ізраїль продовжить війну «до перемоги й досягнення всіх цілей», серед яких як звільнення заручників, так і знищення «Хамасу».

У руках угруповання, як і раніше, залишаються понад 100 людей, захоплених в Ізраїлі 7 жовтня. 8 червня в результаті спецоперації в Секторі Гази були звільнені четверо заручників.

Форум

XS
SM
MD
LG