«Наказ – обнулити». Страти українських полонених: чому їх стає більше та як покарати винних

ООН: у період із грудня 2023 року по лютий 2024-го було зафіксовано 32 випадки страт українських військовополонених

Чому російські війська вдаються до страт українських полонених? Вони вчиняють цей воєнний злочин із власної волі чи за наказом? Чому страти полонених набирають більших масштабів? Як до цього дотичне вище військово-політичне керівництво Росії? І як на це мали б реагувати міжнародні інституції?

  • Згідно з даними Генеральної прокуратури України, зафіксовано щонайменше 93 підтверджених випадки страт українських військовополонених російськими військовослужбовцями, 80% яких були здійснені саме 2024 року.
  • Ця заборонена Женевськими конвенціями практика значно посилилася із листопада 2023 року. За даними ООН, в період з грудня 2023 по лютий 2024 року було зафіксовано ще 32 випадки страт українських військовополонених. Є випадки, коли полоненим відрізали голови і кінцівки.

«У полон нікого не брати»

6 жовтня 2024 року у мережі з’явилося чергове відео, після перегляду якого Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо ймовірного розстрілу беззбройних українських військових на Донеччині.

«Вимагаю від міжнародної спільноти фіксувати ці порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і міжнародного гуманітарного права. Саме тому за всіма ймовірними випадками направляю листи на ООН та МКЧХ. Наразі у терміновому порядку від мене йде наступний лист до них щодо випадку в Нью-Йорку», – написав український омбудсмен у телеграмі.

Наступного дня 12-та бригада спецпризначення «Азов» виклала в мережу відео, в описі до якого стверджується, що це допит російського військовополоненого, який нібито був захоплений в полон у Н’ю Йорку на Донеччині.

В умовах війни Радіо Свобода не може підтвердити достовірність цих відео

У цьому відео ймовірний російський військовополонений розповідає про один із епізодів страти українських військових.

...по рації говорять: «Взяли трьох – обнулити»

«Після того, як ми взяли цю вогневу позицію, до нас в полон потрапило троє військовослужбовців української армії. Старший зв’язався із командуванням і йому по рації передали, що «з полоненими возитися немає коли, в полон нікого не брати». І дали команду розстріляти, що група і зробила».

Також, зі слів полоненого російського військового, подібні накази він чув особисто неодноразово:

«Я сам особисто чув накази, коли... по рації говорять: «Взяли трьох – обнулити»

Редакція Радіо Свобода не має можливості перевірити достовірність сказаного російськими військовополоненими, а також звертає увагу аудиторії, що такі заяви були зроблені в умовах несвободи, можливо під тиском, а тому мають сприйматися критично.

Наймасовіший розстріл українських військовополонених – страта 16 людей – ймовірно стався біля сіл Миколаївка та Сухий Яр у Донецькій області.

Експерти зробили такий висновок із відео, поширеного в соціальних мережах 30 вересня 2024 року. Там видно як полонених розстрілюють, причому багатьох з них добивають пострілами з близької відстані.

Цей випадок став об’єктом міжнародного розслідування, адже страти військовополонених є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевських конвенцій.

Встромили меч із написом «за Курськ» у військовослужбовця Сил оборони України
Прокуратура Донеччини

17 вересня офіс Генпрокурора та Донецька ОВА у своїх телеграм-каналах повідомили, про «початок розслідування «за фактом ймовірної страти українського військовослужбовця представниками збройних сил РФ».

«На оприлюднених фото видно, що окупанти встромили меч із написом «за Курськ» у військовослужбовця Сил оборони України. На зображенні у вбитого військовослужбовця відсутнє екіпірування та липка стрічка на одній з рук», – повідомили у Донецькій прокуратурі.

«Страти українських полонених – це політика, яка підтримується керівництвом РФ», – заявляє Офіс генпрокурора України.

Очільник Росії Володимир Путін тисне руку тогочасному російському міністру оборони Сергію Шойгу під час нагородження керівників силових структур РФ.

«Головне послання – залякати»

На думку директора «New geopolitics research network» Михайла Самуся ці ймовірні страти українських військовополонених в тому числі демонстрація того, що що міжнародна система не працює.

«РФ демонструє, що Міжнародний кримінальний суд не працює. Особисто Путін – воєнний злочинець, який подорожує по країнах, які є членами МКС. Тому коли Путін демонструє, що він воєнний злочинець і йому можна все, що він захоче, з нього беруть приклад його «холопи» і здійснюють все більш жорстокі воєнні злочини», – зазначив Самусь в етері проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Також, на думку Самуся, випадок із ймовірною стратою українського військовослужбовця мечем не випадковість і має під собою певний набір цілей.

Ці послання спрямовані на послаблення української готовності до спротиву
Михайло Самусь

«Тут кілька напрямків: показати свою жорстокість, показати українським військовим, що немає сенсу воювати з Росією. Ці послання спрямовані на послаблення української готовності до спротиву. Ламається мораль, ламається мотивація. Це залякування і страх як для українських військових, так і для українського суспільства. Мовляв, в РФ служать ось такі вбивці і їм за це нічого не буде і вони будуть йти до кінця», – зазначив Самусь у коментарі Радіо Свобода.

Адекватної реакцію Заходу, зі слів Михайла Самуся, очікувати ймовірно не варто, адже «там, здається, ще більше втомилися від війни, ніж в самій Україні».

«Тут кілька напрямків: показати свою жорстокість, показати українським військовим, що немає сенсу воювати з Росією», – Михайло Самусь

«На питання, як ви дивитися на те, що Росія постійно здійснює воєнні злочини й ламає міжнародний порядок, відповідь приблизно така: «а чого від них ще очікувати?» Мовляв, це Росія – вони жорстокі й вбивають людей, тому «ми й пропонуємо заморожувати конфлікт, адже Путіна перемогти неможливо». Тобто немає бажання боротися з цим, зламати це. На жаль на Заході домінує думка, що «це зло перемогти неможливо й з ним якось поступово треба домовитися», – резюмує Самусь.

Як реагують військові ЗСУ на страти побратимів?

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» запитали в.о. прес-офіцера 33-ї ОМБР Назара Войтенкова про те, як у їхній бригаді ставляться до того, що російські військовослужбовці вдаються до страт полонених.

Нам відомі ці факти. Офіцери кажуть своїм військовим не брати українських полонених
Войтенков

«Нам відомо і про страти, які відбулися в інших населених пунктах. Вони жорстокі і невиправдані абсолютно. Це жахливо. Це черговий акт геноциду. Армія РФ – це терористи, вони мають постати перед міжнародним судом. Вони мають бути під трибуналом. Усі їхні злочини ми фіксуємо, і у нас є в небі очі, які бачать такі негідні вчинки. Як мені відомо, офіцери кажуть своїм військовим не брати українських полонених тому й з’являються відео розстрілів моїх побратимів та з інших бригад», – розповів Назар Войтенков в етері «Донбас Реалії».

Український військовослужбовець наголосив, що у їхній бригаді не вдаються до помсти за це російським військовослужбовцям, які потрапили до них в полон.

«Ми – навпаки гуманні. Ми намагаємося брати їх побільше і обмінювати на наших. Умови в українському полоні – чудові. Росіяни мають харчі, мають воду, мають цигарки і навіть можуть подзвонити своїм родичам. Ми завжди закликаємо на позиціях їх здаватися і не вірити у брехню, яку їм навіюють офіцери армії РФ про те, що нібито їх тут катуватимуть. Це абсолютно не відповідає дійсності. Я особисто спілкувався з російськими полоненими і можу запевнити, що у них чудові умови перебування», – розповів виконуючий обов’язків прес-офіцера 33 ОМБР.

«Це військовий злочин, злочин проти людяності – саме так його охарактеризували б усі міжнародні суди», – Мирослав Гай

Коли ця війна закінчиться і будуть розслідування світ ще раз жахнеться злочинам росіян
Мирослав Гай

Зі слів офіцера ЗСУ Мирослава Гая останній випадок ймовірного масово розстрілу українських військовополонених ніяк його не здивував, а мета чи мотив такого вчинку армійців РФ, якщо вони мали місце, мають розслідуватися у міжнародних судах.

«Це воєнний злочин, злочин проти людяності – саме так його охарактеризували б усі міжнародні суди. Але для росіян, думаю, це нічого не означає, адже вони не визнають світове судочинство і конвенції. Коли ця війна закінчиться і будуть розслідування, світ ще раз жахнеться від злочинів росіян, відео з їхніх мобільних телефонів, де вони масові катування знімають. Але це все ще попереду», – сказав Мирослав Гай в етері «Донбас Реалії».

Чи можливо довести провину армійців РФ за воєнні злочини?

В умовах триваючої широкомасштабної війни і окупації рамією РФ понад 20% української території, слідчі органи України не мають доступу до місць ймовірних страт українських військовополонених. Тому такі злочини можуть розслідуватися дуже довго, але вони не мають строку давності.

Згідно з міжнародним правом, РФ сама має ініціювати розслідування щодо таких злочинів, нагадує заступник генерального прокурора України (2019–2021) Гюндуз Мамедов.

«В першу чергу у РФ є зобов’язання розслідувати подібні факти, адже вона так само є підписантом міжнародних договорів, зокрема Женевської конвенції, яка надає певний статус військовополоненим. Але ми прекрасно розуміємо, що навіть якщо вони будуть це розслідувати, то це буде викликати великі сумніви в об’єктивності. Тому українські правоохоронці й прокуратура зокрема, мають розслідувати всі ці злочини, не маючи доступу до цієї території. Ця практика існує вже з 2016 року щодо Криму. Це робота з відкритими джерелами, так звана «цифрова криміналістика». Це важка й кропітлива робота», – розповів Гюндуз Мамедов в етері проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Гюндуз Мамедов, заступник генерального прокурора України (2019–2021)

На думку ексзаступника генпрокурора України кількість злочинів проти українських полонених значно вища, ніж та, яку офіційно оголосив офіс Генерального прокурора.

За словами Мамедова, майже 90 відсотків звільнених з полону розповідають про факти страт українських військовослужбовців та знущань над ними.

Ці численні факти мали б бути представлені в Міжнародний кримінальний суд

«Ось ці численні факти мали б бути представлені в Міжнародний кримінальний суд. І він вже має розслідувати й встановлювати й причетність в тому числі військово-політичного керівництва, якщо воно знало і не здійснювало ніяких кроків, воно так само несе певну відповідальність. І тут не лише виконавці даної страти, але й командири цих ймовірних російських військовослужбовців також мають нести карну відповідальність», – наголошує Мамедов.

Що ж до реакції самої Росії, зі слів Мамедова, Кремль коментував майже всі резонансні факти злочинів, називаючи їх або фейками, або звинувачуючи у них Україну.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан під під час останньої зустрічі з українськими журналістами заявив, що МКС має мандат розслідувати випадки імовірних страт військовополонених, які відбуваються в Україні.

Генпрокурор МКС Карім Хан. Гаага, Нідерланди. 8 жовтня 2024 року

«Кожне положення Римського статуту, [...], можна застосувати, вони всі мають значення. Наша робота полягає у тому, щоб застосовувати методологічний підхід, організовувати стратегію розслідування. І посил має бути уже чітким: незалежно від того, чи є хтось головою держави, уряду, командиром, або солдатом, як каже Генсек [ООН], навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого… І якщо така людина діє безкарно, то це може бути в юрисдикції МКС, адже ми маємо юрисдикцію щодо подій в Україні», – сказав Хан.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Головний прокурор Карім Хан про страти українських військових: МКС може взятися за ці справи
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура: війська РФ стратили чотирьох українських військових у Вовчанську
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Щонайменше 177 українських полонених загинуло у російських тюрмах – Міноборони
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура: військові РФ, ймовірно, розстріляли 16 українських полонених, йде розслідування
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Звіт ООН: українські військовополонені зазнають катувань та жорстокого поводження на всіх етапах полону в РФ