Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 177 українських полонених загинуло у російських тюрмах – Міноборони


Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених, Дніпро, Україна, 27 квітня 2024 року
Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених, Дніпро, Україна, 27 квітня 2024 року

За даними Міністерства оборони України, щонайменше 177 українців загинули в російському полоні після повномасштабного вторгнення Росії, сказала представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Міноборони Вікторія Цимбалюк виданню Politico.

Цимбалюк зазначила, що через відсутність міжнародного нагляду реальна кількість смертей у російських тюрмах, ймовірно, є набагато вищою.

«Це та кількість, яку ми маємо, – сказала вона. Але, звичайно, не всі тіла повертаються, і багато з них навіть не підтверджуються Росією як такі, що перебувають у полоні».

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

У звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня, вказано, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

У червні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомляла, що кожен з 600 цивільних або військовополонених, що були звільнені з російського полону, розповіли про катування та жорстоке поводження.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вказано, що станом на 18 вересня 2024 року 65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або полоненими.

Форум

XS
SM
MD
LG